Κοσμος

Συμφωνία για 24ωρη εκεχειρία στο Σουδάν ανακοίνωσαν οι παραστρατιωτικοί

Νέο κάλεσμα για κατάπαυση του πυρός - Αναμένεται η αντίδραση του στρατού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σουδάν: Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης συμφώνησαν σε 24ωρη εκεχειρία - Αναμένεται η αντίδραση του στρατού - Πέμπτη ημέρα συγκρούσεων.
Οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης συμφώνησαν σε μια 24ωρη κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν © Faiz Abubakr/ΕPA

Σουδάν: Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης συμφώνησαν σε 24ωρη εκεχειρία - Αναμένεται η αντίδραση του στρατού - Πέμπτη ημέρα συγκρούσεων.

Oι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του Σουδάν συμφώνησαν σήμερα σε 24ωρη εκεχειρία που θα ξεκινήσει στις 18.00 τοπική ώρα κατά την πέμπτη ημέρα των σφοδρών συγκρούσεων με τον τακτικό στρατό της χώρας.

«Επιβεβαιώνουμε την πλήρη δέσμευσή μας για πλήρη κατάπαυση του πυρός και ελπίζουμε ότι η άλλη πλευρά θα την τηρήσει σύμφωνα με την ανακοινωμένη ώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν ο σουδανικός στρατός θα ανακοινώσει ότι θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός.

Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν χθες 24ωρη εκεχειρία που δεν τηρήθηκε.

Σουδάν: Πέμπτη ημέρα συγκρούσεων χωρίς διέξοδο στον ορίζοντα

Χιλιάδες Σουδανοί εγκαταλείπουν το Χαρτούμ κάτω από βροχή βομβών, καθώς συνεχίστηκαν για πέμπτη ημέρα οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις παραστρατιωτικές δυνάμεις των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης και του τακτικού στρατού.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 1.800 έχουν τραυματιστεί, σε έναν απολογισμό που είναι βέβαιο ότι δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Πεζή ή με αυτοκίνητα, σε δρόμους σπαρμένους με πτώματα και απανθρακωμένα στρατιωτικά οχήματα, χιλιάδες Σουδανοί προσπαθούν να περάσουν μέσα από διασταυρούμενα πυρά των παραστρατιωτικών δυνάμεων του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν ή Χεμεντί και του σουδανικού στρατού του οποίου ηγείται ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν που συγκρούονται μετά το πραξικόπημα που οργάνωσαν από κοινού το 2021.

Από το Σάββατο, η διεθνής κοινότητα απευθύνει εκκλήσεις για διάλογο. Αλλά οι δύο στρατηγοί, που βρίσκονται πλέον σε υπαρξιακή ένοπλη αντιπαράθεση, κωφεύουν στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ή έστω μία προσωρινή εκεχειρία για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πιο επικίνδυνες συνοικίες.

Ωστόσο, τα σύντομα διαστήματα που οι συγκρούσεις σταματούν, συχνότερα για ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά ή για την μετακίνηση των δυνάμεων, κάθε μέρα ομάδες Σουδανών κατορθώνουν να βγουν από το Χαρτούμ.

Διότι η πόλη δεν είναι βιώσιμη από το Σάββατο: το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό έχουν κοπεί - και επιστρέφουν σε λίγες περιοχές για λίγες ώρες - και οι αδέσποτες σφαίρες διαπερνούν τοίχους και παράθυρα. Ακόμη χειρότερα, μερικές φορές ένας πύραυλος πέφτει από τον ουρανό και μετατρέπει σε ερείπια κατοικίες ή νοσοκομεία.

Χθες ήδη, ο ΟΗΕ είχε καταμετρήσει περί τους 200 νεκρούς και 1.800 τραυματίες. Αλλά οι γιατροί επαναλαμβάνουν ότι κανένας απολογισμός δεν είναι αξιόπιστος σε αυτό το επικίνδυνο πεδίο μάχης: ακαθόριστος είναι ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών που δεν έχουν βρεθεί.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ