Πολιτικη & Οικονομια

Τα άγνωστα πρόσωπα στην υπόθεση Γεωργούλη

Πληροφορίες για δύο νέες καταγγελίες σε βάρος του ευρωβουλευτή, ενώ αναζητείται ο υπεύθυνος της διαρροής

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξης Γεωργούλης
© Alexandros Michailidis / SOOC

Υπόθεση Γεωργούλη: Οι καταγγελίες για κακοποίηση - Το χρονικό και το παρασκήνιο

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η υπόθεση καταγγελίας σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη, με τον ίδιο να αρνείται όλες τις κατηγορίες. Να σημειωθεί πως ακόμη μια γυναίκα φαίνεται πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε καταγγελία σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η δεύτερη κοπέλα ετοιμάζεται να επισημοποιήσει την καταγγελία της και φέρεται να έχει απευθυνθεί σε δικηγόρο. Παράλληλα υπάρχει και ακόμη μία καταγγελία, η τρίτη, σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη και σε αυτήν την  περίπτωση οι πληροφορίες κάνουν λόγο πως είναι θέμα χρόνου η επίσημη αναφορά στις Αρχές. Στην τρίτη αυτή η υπόθεση, ο καταγγέλλων φέρεται να είναι πρώην εργαζόμενος στο γραφείο του Αλέξη Γεωργούλη που είχε πέσει θύμα κακοποιητικής συμπεριφοράς. 

Την ίδια ώρα οι συνήγοροί του σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι ο κ. Γεωργούλης πληροφορήθηκε τη Μ. Παρασκευή (14.4) από το γραφείο της Ρομπέρτα Μέτσολα ότι υπάρχει καταγγελία σε βάρος του. Οι δικηγόροι του Αλέξη Γεωργούλη υποστηρίζουν ότι ο εκείνος ζήτησε την άρση της ευρωβουλευτικής του ασυλίας, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλεί η αποκάλυψη του ονόματος της πρώτης καταγγέλλουσας, η οποία έγινε χωρίς της συγκατάθεσή της. Η διαρροπή αποδόθηκε από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ που όμως αρνείται κάθε ευθύνη προχωρώντας σε σχετική διάψευση. Το πρόσωπο που ευθύνεται για τη διαρροή αναζητείται, ενώ ιδιαίτερα σκληρή ήταν η τοποθέτηση σχετικά του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Δουδώνη: «Εχει γίνει έρευνα από τη βελγική Δικαιοσύνη για να φτάσουν στο σημείο να ζητηθεί άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι η διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε σε πρωινή εκπομπή. 

«Επέδειξαν ιδιαίτερα φιλέρευνο πνεύμα στο να αποκαλύψουν το όνομα του θύματος, αλλά 2,5 χρόνια δεν ήξεραν τίποτα, και τους ήρθε η επιφοίτηση όταν έφτασε το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο» δήλωσε ακόμη. 

Αρνείται τις καταγγελλίες ο ευρωβουλευτής - Η ανακοίνωσή του

«Ο κ. Γεωργούλης ενημερώθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023 από το Γραφείο της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ως προς το αίτημα της Εισαγγελίας των Βρυξελλών για την άρση της ευρωβουλευτικής του ασυλίας, ύστερα από καταγγελία που έχει γίνει εις βάρος του και για την οποία δεν είχε καμία απολύτως γνώση.

Την ίδια ημέρα ανταποκρίθηκε, αιτούμενος και ο ίδιος της άρση της ασυλίας του, με σκοπό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να διαλευκανθεί η υπόθεση. Τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2023, έγινε και η ανάλογη ανακοίνωση από το Προεδρείο στην Ολομέλεια. Ο κ. Γεωργούλης αρνείται επισήμως και κατηγορηματικά τις κατηγορίες που στρέφονται εναντίον του και επιθυμεί οπωσδήποτε το ταχύτερο δυνατόν να χυθεί όλο το φως σε αυτήν την υπόθεση που μόλις του γνωστοποιήθηκε. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο βελγικό δικαστικό σύστημα με το οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί ενεργά.

Οι Βέλγοι δικηγόροι του, Me Cédric Vergauwen και Me Olivia Venet, έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και θα επικοινωνήσουν σε εύθετο χρόνο σχετικά με αυτήν τη δικογραφία για την οποία ο κ. Γεωργούλης θεωρείται αθώος. Έως τότε, δεν μπορούμε να προβούμε σε καμία περαιτέρω δήλωση πέραν αυτής της αθωότητας του».

Η πρώτη ανάρτηση της Ελένης Χρονοπούλου

Το χρονικό της απόφασής της να προσφύγει στις αρχές του Βελγίου παραθέτει με ανάρτησή της η νομική σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία καταγγέλλει τον Αλέξη Γεωργούλη για βιασμό και πρόκληση σωματικής βλάβης.

Η ίδια κάνει λόγο για μια επώδυνη διαδικασία, ωστόσο, προχωρά θεωρώντας ότι το οφείλει, όπως λέει χαρακτηριστικά, στον εαυτό της και σε κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση.

«Πριν από 3 χρόνια, στις αρχές του 2020, προχώρησα σε καταγγελία κατά συγκεκριμένου Έλληνα ευρωβουλευτή για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης» σημειώνει σε ανάρτησή της στα social media.

«Ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η διαδικασία ενδεχομένως θα αποβεί επώδυνη για εμένα, την οικογένεια μου, τους οικείους μου, όπως δυστυχώς πολύ συχνά συμβαίνει με τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Το έπραξα όμως θεωρώντας ότι το οφείλω στον εαυτό μου αλλά και σε κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση. Η καταγγελία μου έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις, κ.α.) και 4 μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για το χειρισμό της υπόθεσης», προσθέτει.

Και σημειώνει ότι: «Τα 3 αυτά χρόνια επέλεξα απολύτως συνειδητά να αντιμετωπίσω το ζήτημα μόνο με τους δικηγόρους μου, χωρίς να ενημερώσω κανέναν άλλο, ούτε καν την οικογένειά μου την οποία προσπάθησα να προστατεύσω με κάθε τρόπο. Η δε δημοσιοποίηση του γεγονότος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έγινε μετά το επίσημο αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης.

»Η χθεσινή διαρροή του ονόματός μου έγινε προφανώς χωρίς τη συναίνεσή μου και αποτελεί από μόνη της μια σοβαρότατη παραβίαση της ιδιωτικότητάς μου αλλά και της ποινικής διαδικασίας. Είναι δε λυπηρό κάποιοι που παριστάνουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο βωμό της πολιτικής διαχείρισης, να με βάζουν στη δίνη χυδαίων και εξοργιστικών επιθέσεων.

»Στην πολιτική βρίσκομαι για να παλέψω, μέσα από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, για τις ιδέες και τις αρχές μου και δεν επιθυμώ η όποια δημόσια παρουσία μου να καθορίζεται από αυτή την δυσάρεστη για μένα υπόθεση».

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής τέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δημοσιοποίηση του αιτήματος άρσης της ασυλίας του, με τον πρόεδρο του κόμματος να τονίζει πως δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη στην υπόθεση.

«Σε ζητήματα με σεξουαλική βία δεν υπάρχουν “ναι μεν, αλλά”, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις. Είμαστε με τα θύματα και θα είμαστε με τα θύματα, όχι με τους θύτες» διεμήνυσε την Τρίτη από το Λαύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ