Κοσμος

Κατασκοπευτικό δορυφόρο με εντολή Κιμ θα εκτοξεύσει η Βόρεια Κορέα

Μοχλός πίεσης προς τις ΗΠΑ η δημιουργία διαστημικού συστήματος επιτήρησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ ζήτησε να εκτοξευθεί ο πρώτος κατασκοπευτικός δορυφόρος της χώρας - Αμφισβητούν οι ειδικοί την τεχνολογική ικανότητα της Πιονγκγιάνγκ.
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν © EPA/KCNA

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ ζήτησε να εκτοξευθεί ο πρώτος κατασκοπευτικός δορυφόρος της χώρας - Αμφισβητούν οι ειδικοί την τεχνολογική ικανότητα της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε να εκτοξευθεί ο πρώτος κατασκοπευτικός δορυφόρος της χώρας, η κατασκευή του οποίου μόλις ολοκληρώθηκε, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο KCNA της Βόρειας Κορέας.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στη διαστημική υπηρεσία της χώρας ο Κιμ ζήτησε «ο πρώτος κατασκοπευτικός δορυφόρος στρατιωτικής αναγνώρισης, που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο, να εκτοξευθεί την προκαθορισμένη ημερομηνία».

Ο Κιμ, ο οποίος επιθεώρησε μαζί με την κόρη του την Εθνική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Ανάπτυξης της Βόρειας Κορέας, δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για την ημερομηνία της εκτόξευσης. Απευθυνόμενος στο προσωπικό της υπηρεσίας ζήτησε να αναπτυχθούν «πολλοί αναγνωριστικοί δορυφόροι σε διάφορες τροχιές».

Η απόκτηση τεχνολογίας στρατιωτικής αναγνώρισης αποτελεί «βασικό στόχο» της Βόρειας Κορέας, τόνισε ο Κιμ, προκειμένου, όπως εξήγησε, να αντιμετωπίσει τις απειλές και την επιθετικότητα της Σεούλ και της Ουάσινγκτον.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μερικές ημέρες αφού η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε με επιτυχία έναν νέο διηπειρωτικό, βαλλιστικό της πύραυλο (ICBM) με στερεό καύσιμο, μια σημαντική εξέλιξη για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.

Τον Δεκέμβριο του 2020 η Βόρεια Κορέα είχε επισημάνει ότι διεξήγαγε «ένα τελικό, σημαντικό τεστ» για την ανάπτυξη ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου. Τους ισχυρισμούς αυτούς αμφισβήτησαν αμέσως ειδικοί.

Η ανάπτυξη ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου ήταν ένα από τα βασικά σχέδια του αμυντικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, το οποίο παρουσίασε ο Κιμ το 2021.

«Φαίνεται ότι η Βόρεια Κορέα θα εκτοξεύσει τον δορυφόρο της, ο οποίος παραμένει ‘συμβολικός’, και θα τον βελτιώνει σταδιακά», δήλωσε ο Αν Τσαν- ιλ διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Βορειοκορεατικών Σπουδών.

«Αν η Κίνα και η Ρωσία δεν της προσφέρουν τεχνολογική υποστήριξη, θα είναι δύσκολο η Βόρεια Κορέα να διεξάγει κατασκοπευτικές δραστηριότητες με το δικό της εξοπλισμό», εκτίμησε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.