Κοσμος

«Αφήστε ελεύθερο τον Ίβαν Γκερσκόβιτς»: Το μήνυμα της WSJ στη Ρωσία για τον δημοσιογράφο της

Κατηγορείται από τη Ρωσία για «κατασκοπεία»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ίβαν Γκερσκόβιτς, o δημοσιογράφος της «Wall Street Journal» που συνελήφθη στη Μόσχα για «κατασκοπεία»
Ίβαν Γκερσκόβιτς, o δημοσιογράφος της «Wall Street Journal» που συνελήφθη στη Μόσχα για «κατασκοπεία» | Πηγή ΦΩΤΟ: Instagram

Η Wall Street Journal ζητά να αφεθεί ελεύθερος o δημοσιογράφος που συνελήφθη στη Ρωσία – Το μήνυμα της εφημερίδας

Η εφημερίδα Wall Street Journal αξίωσε το Σάββατο (01.04) να απελευθερωθεί αμέσως ο Ίβαν Γκέρσκοβιτς, ανταποκριτής της στη Μόσχα που συνελήφθη από την υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας FSB και αντιμετωπίζει κατηγορίες για «κατασκοπεία», κάτι που η προεδρία των ΗΠΑ χαρακτήρισε «γελοίο».

Ο Γκέρσκοβιτς, 31 ετών, γιος ζευγαριού εβραίων που εγκατέλειψε τη Σοβιετική Ένωση για να εγκατασταθεί στην Αμερική, σύμφωνα με προφίλ του που δημοσίευσε η WSJ χθες, έχει εργαστεί στο παρελθόν για τις εφημερίδες New York Times και Moscow Times και για το Γαλλικό Πρακτορείο. Κατά όσα είναι γνωστά, συνελήφθη την Τετάρτη σε εστιατόριο στην Εκατερίνεμπουργκ, στα Ουράλια.

Είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται ξένος δημοσιογράφος και κατηγορείται για «κατασκοπεία» από την εποχή του ψυχρού πολέμου.

«Η υπόθεση του Ίβαν αποτελεί κακοήθη προσβολή στην ελευθεροτυπία και πρέπει να προκαλέσει αγανάκτηση σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους και σε όλες τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο», έκρινε η εφημερίδα σε σχόλιο της.

Η σύλληψη του δημοσιογράφου σηματοδοτεί μια σοβαρή κλιμάκωση στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ.

«Η FSB απέτρεψε την παράνομη δραστηριότητα του διαπιστευμένου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανταποκριτή (...) του γραφείου στη Μόσχα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, υπηκόου των Ηνωμένων Πολιτειών Ίβαν Γκερσκόβιτς», ανέφερε η FSB σε ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση της FSB σημειώνει ότι ο Γκερσκόβιτς είχε επιφορτιστεί «από την αμερικανική πλευρά» με τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με «τις δραστηριότητες μιας επιχείρησης του στρατιωτικοαμυντικού συμπλέγματος». Ωστόσο δεν προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ