- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπορεί η άσκηση διώξεων εναντίον του Τραμπ να πλήξει την προεκλογική του εκστρατεία;
Τι εκτιμούν οι ειδικοί
Ντόναλντ Τραμπ: Μπορεί η άσκηση διώξεων εναντίον του να πλήξει την προεκλογική του εκστρατεία; - Τι εκτιμούν οι ειδικοί
Θα σημάνει άραγε την αρχή του τέλους ή θα του δώσει μια νέα ώθηση; Η επικείμενη απαγγελία κατηγοριών εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά σε υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, βυθίζει την προεκλογική του εκστρατεία για το 2024 στην αβεβαιότητα.
Ο βασικός κίνδυνος για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ είναι να αποξενωθεί από τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων και από τους ανεξάρτητους, οι οποίοι ενδέχεται να θεωρήσουν την άσκηση διώξεων εναντίον του από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης κόκκινη γραμμή που δεν μπορούν να ξεπεράσουν.
Η υπόθεση αφορά την καταβολή 130.000 δολαρίων προκειμένου να εξαγοραστεί η σιωπή της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς λίγο καιρό πριν από την εκλογική του νίκη το 2016.
«Εκμεταλλεύεται τις επιθέσεις»
Αυτή η πρώτη δίωξη ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για μια σειρά άλλων: ο Τραμπ ελέγχεται στο πλαίσιο υπόθεσης που αφορά τη διαχείριση αρχείων του Λευκού Οίκου και μιας άλλης σχετικά με τις πιέσεις που φέρεται να άσκησε σε αξιωματούχους της πολιτείας Τζόρτζια μετά τις εκλογές του 2020, στις οποίες έχασε. Σε αυτή την υπόθεση, η εισαγγελέας επεσήμανε ότι θα ανακοινώσει «σύντομα» την απόφασή της.
Όμως στην πραγματικότητα η άσκηση διώξεων ενδέχεται να ωφελήσει τον θυελλώδη υποψήφιο, την ώρα μάλιστα που η προεκλογική του εκστρατεία δεν εμφάνιζε τη δυναμική που ήλπιζε.
«Οι περισσότεροι υποψήφιοι για την προεδρία θα λύγιζαν έστω και από ένα ελάχιστο μέρος αυτής της ιστορίας», εκτιμά ο Τζούλιαν Ζέλιζερ καθηγητή στο Πρίνστον. «Όμως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Τραμπ είναι να εκμεταλλεύεται τις επιθέσεις που δέχεται», προσθέτει.
Ο Τραμπ ενδέχεται να προσπαθήσει να παίξει και πάλι το χαρτί του επαναστάτη- υποψήφιου.
Ο Νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος δεν χάνει καμία ευκαιρία να εμφανίζεται ως ο ηγέτης που βρίσκεται πιο κοντά στους Αμερικανούς –η πλειονότητα των οποίων είναι λευκοί και ηλικιωμένοι—και ο οποίος μάχεται ενάντια «στη μαζική διαφθορά» της Ουάσινγκτον.
Ήδη έχει στείλει τα πρώτα μέιλ για τη συγκέντρωση πόρων, ζητώντας από τους υποστηρικτές του να δώσουν 24 με 250 δολάρια «για να στηρίξουν τον πρόεδρο Τραμπ αυτή την κρίσιμη περίοδο».
«Ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος απ’ ό,τι οποιοσδήποτε άλλος στις ΗΠΑ σήμερα», εκτίμησε το Σάββατο ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, χαρακτηρίζοντας τις διώξεις «επιλεκτικές».
Αφού η συντηρητική δεξιά τού έστρεψε την πλάτη της μετά την εισβολή στο Κογκρέσο, ο πρώην πρόεδρος κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να ανακτήσει σχεδόν το σύνολο των υποστηρικτών του.
Ο Ρεπουμπλικάνος, η επικείμενη πτώση του οποίου έχει ανακοινωθεί επανειλημμένα, έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβιώσει από όλα τα σκάνδαλα.
Σύμφωνα με τις πιο πολλές δημοσκοπήσεις, ο πρώην πρόεδρος φαίνεται ότι θα κερδίσει με ευκολία τις προκριματικές εκλογές του κόμματός του για το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές.
Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοί του εμφανίζονται διστακτικοί να επικρίνουν τον Τραμπ για τις δικαστικές του περιπέτειες, φοβούμενοι ότι θα δεχθούν τα πυρά του ίδιου, αλλά και αυτά της εκλογικής βάσης του κόμματος.
«Είναι στριμωγμένοι», σημειώνει ο Ζέλιζερ. «Κάποιοι επιθυμούν να φανούν πιο επικριτικοί, αλλά φοβούνται να το πράξουν», εκτιμά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.