Κοσμος

Aνησυχία για την Deutsche Bank καθώς τα ασφάλιστρα κινδύνου έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ

Προσπαθεί να καθησυχάσει τις αγορές ο Σολτς

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνεχίζονται τα προβλήματα στις αγορές: Πλήγμα για Deutsche Bank και UBS
Deutsche Bank © ΕPA/DAVID PALMER

Deutsche Bank: Σε επίπεδα-ρεκόρ τα ασφάλιστρα κινδύνου

Η Deutsche Bank βρέθηκε στο επίκεντρο ενός ακόμη ξεπουλήματος καθώς υποχωρεί 14,3% σήμερα, ενώ τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου πτώχευσής της (CDS) αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που δημιουργήθηκαν το 2019.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse το περασμένο Σαββατοκύριακο έχει συγκλονίσει τους επενδυτές και έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ευρύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου, σε μια εποχή ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων και υψηλού πληθωρισμού.

Οι κινήσεις ακολουθούν τις απώλειες στις αμερικανικές τράπεζες χθες, οι οποίες υποχώρησαν ακόμη και όταν η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen είπε στους νομοθέτες ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα είναι προετοιμασμένες για περαιτέρω μέτρα για την προστασία των καταθέσεων, εάν χρειαστεί, σημειώνει το Bloomberg.

Η Deutsche Bank ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα 4ετές σχέδιο αναδιοργάνωσης, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποίησε χιλιάδες απολύσεις και έκοψε δραστηριότητες στο investment banking. Ο CEO της, Christian Sewing, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας το 2018, εξέτασε την εξαγορά της ανταγωνιστικής Commerzbank το 2019, κατόπιν παραινέσεων της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά αποφάσισε να μην προχωρήσει στο deal.

Ξεχωριστά, ένα ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης tier 2 από την Deutsche Bank σημείωσε άνοδο προς την ονομαστική αξία την Παρασκευή, αφού ο δανειστής ανακοίνωσε απροσδόκητα την απόφασή του να το εξαγοράσει νωρίτερα. Τα ομόλογα, που λήγουν το 2028, είχαν υποχωρήσει έως και 90 σεντς μετά την υπόθεση της Credit Suisse. Ενώ οι τιμές είχαν ανακάμψει τις τελευταίες ημέρες, εξακολουθούσαν να μένουν κάτω από το 100, περίπου στο 94, υποδηλώνοντας μεγάλη πιθανότητα η Deutsche Bank να παρακάμψει το call option.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

«Η Deutsche Bank ΔΕΝ είναι η επόμενη Credit Suisse», δηλώνει ο Graham της Autonomous Research, σύμφωνα με το Bloomberg. «Δεν έχουμε καμία ανησυχία για τη φερεγγυότητα της Deutsche». 

«Η κατάσταση δεν θα λυθεί με παρηγορητικά λόγια, αλλά θα μετριαστεί μόνο με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς», δήλωσε ο Andreas Lipkow, στρατηγικός αναλυτής της Comdirect Bank. Απαιτείται επομένως υπομονή και τα επόμενα τριμηνιαία στοιχεία από τις τράπεζες θα εξεταστούν με προσοχή».

«Είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση όπου η αγορά πρώτα πουλάει και μετά κάνει ερωτήσεις. Εξακολουθεί να υπάρχει μια τεράστια ανησυχία ότι η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα risk off επεισόδιο στις αγορές», λέει στο Bloomberg ο Paul de la Baume, στρατηγικός αναλυτής της FlowBank.

Η πίεση στις ευρωπαϊκές τράπεζες έρχεται αφότου ρυθμιστικές αρχές και στελέχη εταιρειών προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους traders για την υγεία του κλάδου. Η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης δεν αποτελεί «καμία ένδειξη» για την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Bank Fabrizio Campelli σε συνέδριο χθες.

Είπε επίσης ότι οι καταθέσεις λιανικής της γερμανικής τράπεζας είναι «πολύ διαφοροποιημένες» και ως εκ τούτου δεν έχουν το είδος του κινδύνου συγκέντρωσης που φάνηκε στην περίπτωση της Silicon Valley Bank.

Σολτς: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για την Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η μετοχή της οποίας σημείωσε σήμερα πτώση κατά 10%, διαβεβαίωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει εκ βάθρων το οικονομικό της μοντέλο. Δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας για οτιδήποτε», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό», είπε την ώρα που οι ανησυχίες για χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσαν σήμερα πτώση στις αγορές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ