Κοσμος

Ποινικοποιείται στη Ρωσία η κριτική σε ομάδες μισθοφόρων

Διευρύνεται το πεδίο λογοκρισίας - Στο απυρόβλητο οι ένοπλες δυνάμεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Κυρώσεις σε όσους κρίνονται ένοχοι για δυσφήμηση μισθοφορικών οργανώσεων - Εγκρίθηκε τροπολογία που «προστατεύει» τους μαχητές της Wagner.
Η Ρωσία ενέκρινε τροπολογία που προβλέπει κυρώσεις σε όσους «δυσφημούν» μισθοφορικές οργανώσεις όπως η Wagner © EPA/Andrej Cukic

Ρωσία: Κυρώσεις σε όσους κρίνονται ένοχοι για δυσφήμηση μισθοφορικών οργανώσεων - Εγκρίθηκε τροπολογία που «προστατεύει» τους μαχητές της Wagner.

Η Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, η Κρατική Δούμα, ενέκρινε σήμερα τροπολογία που προβλέπει κυρώσεις σε όσους κρίνονται ένοχοι για δυσφήμηση οργανώσεων «εθελοντών» που πολεμούν στην Ουκρανία, διευρύνοντας έτσι το πεδίο εφαρμογής ενός νόμου που λογοκρίνει την άσκηση κριτικής στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Η τροπολογία θεωρείται ότι στόχο έχει να «προστατεύσει» τους μαχητές της Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από την Άνω Βουλή προτού σταλεί στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τελική έγκριση.

Ο ιδρυτής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, καλωσόρισε τις σχετικές προτάσεις.

Ο Πριγκόζιν είχε ζητήσει τον Ιανουάριο από το Κοινοβούλιο να απαγορεύσει τα αρνητικά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ για τους άνδρες του, τροποποιώντας τον ποινικό κώδικα, ιδέα που υποστήριξε ο πρόεδρος της Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν.

Βάσει των νόμων που ισχύουν τώρα στη Ρωσία, η «δυσφήμηση» του στρατού μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση που φτάνει τα πέντε έτη, ενώ η «ενσυνείδητη διάδοση ψευδών πληροφοριών» γι’ αυτόν μπορεί να οδηγήσει σε 15ετή κάθειρξη.

Ρώσοι εισαγγελείς έχουν ήδη κινήσει περισσότερες από 5.800 υποθέσεις εις βάρος ατόμων για δυσφήμηση των ενόπλων δυνάμεων, όπως καταγγέλλει η οργάνωση OVD-Info, ενώ οι αρχές έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τους νόμους κατά της διάδοσης ψευδών πληροφοριών προκειμένου να επιδικάσουν ποινές φυλάκισης σε από επικριτές του Κρεμλίνου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.