- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βασιλιάς Κάρολος: Οι προετοιμασίες για τη στέψη και το μύρο για το χρίσμα από τα Ιεροσόλυμα
Το μύρο που θα χρησιμοποιηθεί στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ της Βρετανίας καθαγιάστηκε στα Ιεροσόλυμα, αντικατοπτρίζοντας τους δεσμούς του Βρετανού μονάρχη με τους Αγίους Τόπους, ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ και ο αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας στο Ισραήλ, Χοσάμ Ναούμ, καθαγίασαν το μύρο στον Ναό της Αναστάσεως, αναφέρει η ανακοίνωση. Με το άγιο μύρο ο βασιλιάς Κάρολος θα λάβει το χρίσμα κατά την τελετή στέψης του στο αβαείο του Ουέστμινστερ την 6η Μαΐου. Όπως προβλέπει το τελετουργικό, ο Βρετανός μονάρχης θα αλείψει το μύρο στα χέρια, την κεφαλή και το στήθος του. Για την παρασκευή του μύρου συλλέχθηκαν έλαια από δύο ελαιώνες στο Όρος των Ελαιών: στην Ιερά Μονή της Αναλήψεως και στην Εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής (όπου βρίσκονται τα λείψανα της γιαγιάς του Καρόλου, της πριγκίπισσας Αλίκης).
Ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι, που θα χοροστατήσει στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, δήλωσε ότι η προέλευση του μύρου αντικατοπτρίζει τον «ιστορικό δεσμό μεταξύ της τελετής στέψης, της Βίβλου και των Αγίων Τόπων». «Από τους αρχαίους βασιλείς μέχρι σήμερα, οι μονάρχες έλαβαν το χρίσμα με μύρο από τους Αγίους Τόπους», υπογράμμισε.
Το μύρο – με αιθέρια έλαια τριανταφυλλιάς, γιασεμιού, νεραντζιάς, πορτοκαλιάς, μοσχολίβανου, σησαμιού και κανέλας – είναι ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην τελετής στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ πριν από 71 χρόνια.
Με ελληνική μουσική η στέψη του βασιλιά Καρόλου - Τι αποκαλύπτει ο Έλληνας μαέστρος της χορωδίας
Η στέψη του βασιλιά Καρόλου στη Βρετανία είναι προγραμματισμένη στις 6 Μαΐου. Οι προετοιμασίες από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είναι πυρετώδεις.
Ο Αλέξανδρος Λίγκας, καθηγητής λειτουργιολογίας και ορθόδοξης μουσικής στη Θεολογική Ακαδημία του Άγιου Βλαδίμηρου στη Νέα Υόρκη και ιδρυτής της χορωδίας «Cappella Romana», γνωστοποίησε ότι ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε να υπάρχει ελληνορθόδοξη βυζαντινή μουσική κατά τη διάρκεια της στέψης του, ως φόρος τιμής στον πατέρα του πρίγκιπα Φίλιππο. «Ο βασιλιάς έχει κρατήσει πολύ στενές σχέσεις με την Ορθοδοξία για αρκετά χρόνια. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Φίλιππο, που ήταν και αυτός γεννημένος στην Κέρκυρα. Να τιμήσει τον πατέρα του με ελληνική ψαλμωδία» ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Λίγκας.
Και πρόσθεσε: «Στο Αββαείο του Ουέστμινστερ είχαν αυτήν την εντολή από τον βασιλιά, ότι είχε αυτό το αίτημα που ήθελε ελληνορθόδοξη μουσική, αλλά ήρθαν σε επαφή με μένα σαν ερευνητή της ορθόδοξης μουσικής. Να βρούμε, δηλαδή, κάποιον τρόπο να ικανοποιήσουμε αυτό το αίτημα».
Στην ερώτηση για το πώς επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος ψαλμός που θα ακουστεί στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, ο καθηγητής απάντησε: «Βρήκαμε έναν ψαλμό που ταιριάζει με την ακολουθία της στέψης. Είναι μια πολύ παλιά ακολουθία που γράφτηκε στα λατινικά πριν από 8-9 αιώνες, μεταφράστηκε στα αγγλικά με τη μεταρρύθμιση τον 16ο αιώνα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια παράδοση παράλληλη με την ορθόδοξη. Έτσι, βρήκαμε έναν τρόπο να μπει και ένας ορθόδοξος ψαλμός μέσα σε αυτήν την ακολουθία».
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο κ. Λίγκας ανέφερε επίσης ότι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ θα κάνουν ανακοινώσεις για όλα τα μουσικά κομμάτια μία εβδομάδα πριν από τη στέψη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια διαφωνία για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις οικογενειακές διακοπές, ήταν μοιραία
Νέα ένταση με ιρανικούς βαλλιστικούς πάνω από τον Περσικό σε αντίποινα στις ΗΠΑ
Σχεδόν έναν χρόνο μετά τον θάνατο του θρυλικού παλαιστή - Oι ισχυρισμοί περί ιατρικής αμέλειας
Η διαδικασία «θερμικής διαφυγής» στις μπαταρίες λιθίου μπορεί να προκαλέσει ακραίες θερμοκρασίες
Στο μικροσκόπιο των αρχών παλαιότερες καταγγελίες εις βάρος του υπόπτου, που φέρεται να σχετίζονται με υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων
Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 16 μήνες
Ο στενός φίλος του ζευγαριού αποκάλυψε τι συμβαίνει μακριά από τις κάμερες και γιατί «κανείς δεν το μαθαίνει»
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.