Κοσμος

Με ελληνική μουσική η στέψη του βασιλιά Καρόλου - Τι αποκαλύπτει ο Έλληνας μαέστρος της χορωδίας

«Ο φόρος τιμής στον πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στις 6 Μαΐου η στέψη του βασιλιά Καρόλου
Στις 6 Μαΐου η στέψη του βασιλιά Καρόλου © EPA/VICKIE FLORES

Βασιλιάς Κάρολος - Η στέψη στο Αββαείο του Ουέστμινστερ με ελληνική βυζαντινή ορθόδοξη μουσική

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου στη Βρετανία είναι προγραμματισμένη στις 6 Μαΐου. Οι προετοιμασίες από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είναι πυρετώδεις.

Ο Αλέξανδρος Λίγκας, καθηγητής λειτουργιολογίας και ορθόδοξης μουσικής στη Θεολογική Ακαδημία του Άγιου Βλαδίμηρου στη Νέα Υόρκη και ιδρυτής της χορωδίας «Cappella Romana», γνωστοποίησε ότι ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε να υπάρχει ελληνορθόδοξη βυζαντινή μουσική κατά τη διάρκεια της στέψης του, ως φόρος τιμής στον πατέρα του πρίγκιπα Φίλιππο.

 «Ο βασιλιάς έχει κρατήσει πολύ στενές σχέσεις με την Ορθοδοξία για αρκετά χρόνια. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Φίλιππο, που ήταν και αυτός γεννημένος στην Κέρκυρα. Να τιμήσει τον πατέρα του με ελληνική ψαλμωδία» ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Λίγκας.

Και πρόσθεσε: «Στο Αββαείο του Ουέστμινστερ είχαν αυτήν την εντολή από τον βασιλιά, ότι είχε αυτό το αίτημα που ήθελε ελληνορθόδοξη μουσική, αλλά ήρθαν σε επαφή με μένα σαν ερευνητή της ορθόδοξης μουσικής. Να βρούμε, δηλαδή, κάποιον τρόπο να ικανοποιήσουμε αυτό το αίτημα».

Στην ερώτηση για το πώς επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος ψαλμός που θα ακουστεί στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, ο καθηγητής απάντησε: «Βρήκαμε έναν ψαλμό που ταιριάζει με την ακολουθία της στέψης. Είναι μια πολύ παλιά ακολουθία που γράφτηκε στα λατινικά πριν από 8-9 αιώνες, μεταφράστηκε στα αγγλικά με τη μεταρρύθμιση τον 16ο αιώνα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια παράδοση παράλληλη με την ορθόδοξη. Έτσι, βρήκαμε έναν τρόπο να μπει και ένας ορθόδοξος ψαλμός μέσα σε αυτήν την ακολουθία».

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο κ. Λίγκας ανέφερε επίσης ότι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ θα κάνουν ανακοινώσεις για όλα τα μουσικά κομμάτια μία εβδομάδα πριν από τη στέψη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqt454vo8nrd)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ