Κοσμος

O Στόλτενμπεργκ καλεί την Τουρκία να επικυρώσει ταυτόχρονα την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Αύριο θα επισκεφθεί την Τουρκία και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
stoltenberg
Ο γ.γ. του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ / © INTIME NEWS / NATO

Στόλτενμπεργκ: Καλεί την Τουρκία να επικυρώσει ταυτόχρονα την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Τουρκία να επικυρώσει ταυτόχρονα την προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία παρότι χθες άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ενταχθούν μαζί. 

«Τους παροτρύνω εδώ και πολλούς μήνες να επικυρώσουν την προσχώρηση και των δύο χωρών ταυτόχρονα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι απόφαση της Τουρκίας αν θα επικυρώσει και τις δύο χώρες ταυτόχρονα ή όχι. «Αυτή είναι τουρκική απόφαση» τόνισε «δεν είναι απόφαση του ΝΑΤΟ».

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η σειρά προσχώρησης δεν έχει τόση σημασία, όσο το να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό η Σουηδία και η Φινλανδία. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι και οι δύο χώρες θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Υπενθύμισε ότι 28 μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης των δύο Σκανδιναβικών χωρών, όχι όμως η Ουγγαρία και η Τουρκία.

Τέλος, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι αύριο θα επισκεφθεί την Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα και θα επισκεφθεί περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι χθες ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «Το κύριο ερώτημα δεν είναι αν η Φινλανδία και η Σουηδία μπουν μαζί. Το κύριο ζήτημα είναι να επικυρωθούν και οι δύο ως πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατό. Και είμαι βέβαιος ότι και οι δύο θα γίνουν πλήρη μέλη και εργαζόμαστε σκληρά για να επικυρωθούν και οι δύο το συντομότερο δυνατό. Και οι δύο βρίσκονται σε καλύτερη θέση ασφαλείας από ό,τι ήταν πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν ένα χρόνο» πρόσθεσε.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες ζήτησαν την ένταξη στο ΝΑΤΟ λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι και δήλωσαν ότι θέλουν να ενταχθούν «χέρι με χέρι», αλλά ενώ τα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν επικυρώσει τις αιτήσεις, η Τουρκία αντιτίθεται στην υποψηφιότητα της Σουηδίας.

Εκτός από την Τουρκία, η Ουγγαρία έχει επίσης καθυστερήσει να επικυρώσει τις αιτήσεις των δύο χωρών, αλλά η αντίθεσή της θεωρείται λιγότερο ανυπέρβλητη. Ενώ η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τον Ερντογάν στη στάση του απέναντι στη Σουηδία, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Επέρριψε ευθύνη για τις καθυστερήσεις στον υποτιθέμενο φόρτο εργασίας στο κοινοβούλιο που προέρχεται από τη διαμάχη του με τις Βρυξέλλες για τα κονδύλια της ΕΕ και δήλωσε ότι η Βουδαπέστη θα εγκρίνει και τις δύο υποψηφιότητες σε κοινοβουλευτική σύνοδο που θα ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ