Κοσμος

Ένταξη στον ΝΑΤΟ ακόμη και χωρίς τη Σουηδία «ψηφίζουν» οι Φινλανδοί

Συνεχίζει τον εκβιασμό ο Ερντογάν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Φινλανδία έχει καταθέσει από κοινού αίτημα με τη Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Η Φινλανδία έχει καταθέσει από κοινού αίτημα με τη Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ © EPA

Φινλανδία - Η ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να γίνει και χωρίς τη Σουηδία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Στη Φινλανδία οι περισσότεροι κάτοικοι τάσσονται υπέρ της προσχώρησης της χώρας τους στο NATO χωρίς να περιμένουν τη Σουηδία, η οποία έχει αποκλειστεί επ' αόριστον από την Τουρκία, σύμφωνα με αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκαν σήμερα Πέμπτη (2/2) στη δημοσιότητα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί την Κυριακή για πρώτη φορά ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να επικυρώσει την προσχώρηση της Φινλανδίας στο NATO χωρίς να κάνει το ίδιο και με τη Σουηδία, ενώ οι δύο χώρες έχουν καταθέσει μαζί αίτημα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Taloustutkimus, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στη φινλανδική εφημερίδα Ilta-Sanomat, το 53% των ερωτηθέντων κρίνει ότι η Φινλανδία δεν θα πρέπει «να περιμένει τη Σουηδία», ακόμη κι «αν αυτό χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επικυρωθεί λόγω, για παράδειγμα, της αντίθεσης της Τουρκίας».

Μόνο το 28% κρίνει ότι η χώρα θα πρέπει να περιμένει τη Σουηδία για να προσχωρήσουν μαζί στο NATO, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή που έγινε σε δείγμα 1.021 Φινλανδών μεταξύ της 30ής Ιανουαρίου και της 1ης Φεβρουαρίου.

Ο εκβιασμός του Ερντογάν στη Σουηδία και η στάση της Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Γυρνώντας την πλάτη στην παραδοσιακή τους πολιτική μη ένταξης, οι δύο χώρες υπέβαλαν μαζί αίτηση για προσχώρηση στον οργανισμό τον Μάιο του 2022, σε απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Καθώς η προσχώρηση μιας χώρας στο ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρωθεί από το σύνολο των χωρών-μελών του, οι υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας έχουν τώρα μπλοκαριστεί από την Τουρκία.

Αυτή προσάπτει, κυρίως στη Σουηδία, άρνηση να εκδώσει δεκάδες υπόπτους, που η Άγκυρα συνδέει με μαχητές «τρομοκρατικών» κουρδικών οργανώσεων και την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Η απόφαση της Στοκχόλμης να επιτρέψει νωρίτερα αυτόν τον μήνα διαδήλωση μπροστά στην πρεσβεία της Τουρκίας στη σουηδική πρωτεύουσα, κατά την οποία ακροδεξιός έκαψε ένα Κοράνι, προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, η οποία σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις μετά την αναβολή τριμερούς συνόδου που προβλεπόταν να γίνει αυτόν τον μήνα.

Την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπονόησε για πρώτη φορά ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εγκρίνει τη φινλανδική υποψηφιότητα για ένταξη στο NATO, χωρίς να κάνει το ίδιο για τη Σουηδία.

Η Φινλανδία, από την πλευρά της, επαναβεβαίωσε τη βούλησή της να προσχωρήσει στο NATO μαζί με τη Σουηδία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.