Κοσμος

Μεγάλη επιχείρηση ΕΜΑΚ να βγάλουν και 4ο παιδί από τα χαλάσματα στην Τουρκία

Βρίσκεται κάτω από το σώμα της νεκρής μητέρας του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εντοπίστηκε τέταρτο παιδί ζωντανό από τους Έλληνες διασώστες στην Τουρκία, κάτω από το σώμα της μητέρας του που το κάλυψε για να το προστατεύσει
© Ugur Yildirim/ dia images via Getty Images/Ideal Image

Σεισμός Τουρκία: Οι Έλληνες διασώστες δίνουν μάχη να απεγκλωβίσουν παιδί

Συγκλονιστικές στιγμές διαδραματίζονται εδώ και αρκετή ώρα σε κτίριο που έχει καταρρεύσει στην πόλη Χατάι της Τουρκίας όπου οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ, καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό ενός ακόμα παιδιού που εντοπίστηκε ζωντανό στα ερείπια. Οι Έλληνες πυροσβέστες άκουσαν τη φωνή του παιδιού και ρίχτηκαν στον αγώνα για να φτάσουν κοντά του, καταφέρνοντας να πλησιάσουν στο σημείο που είναι παγιδευμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Έλληνες διασώστες αντίκρισαν μια σκηνή που τους έχει συγκλονίσει, καθώς το παιδάκι βρίσκεται κάτω από το σώμα της μητέρας του, που δεν δίνει σημεία ζωής και η οποία πιθανότατα προσπάθησε να προστατεύσει το παιδί της, όταν η πλάκα του σπιτιού έπεσε πάνω τους.

Τα συντρίμμια του σπιτιού και το σώμα της μητέρας έχουν εγκλωβίσει το πόδι του παιδιού και οι προσπάθειες των διασωστών επικεντρώνονται στο να απομακρύνουν τα χαλάσματα και να το απεγκλωβίσουν.

Τις προσπάθειες διέκοψε όμως ένας ισχυρός μετασεισμός που ανάγκασε την ομάδα να βγει για λίγο από τα χαλάσματα, με εντολή των υπευθύνων τής ομάδας, για να μην κινδυνεύσει και η δική τους ζωή.

Ωστόσο, η επιχείρηση ξεκίνησε και πάλι και είναι σε πλήρη εξέλιξη με την ελπίδα ότι θα έχει αίσιο τέλος για το παιδί, το οποίο επικοινωνεί με τους άνδρες της ΕΜΑΚ.

Η ελληνική ομάδα έχει καταφέρει να απεγκλωβίσει ζωντανά τρία παιδιά, ηλικίας 6, 11 και 15 ετών, καθώς και έναν 50χρονο άνδρα. Παράλληλα, οι άνδρες της ΕΜΑΚ ανέσυραν νεκρούς έναν 40χρονο, έναν 17χρονο και ένα 7χρονο κορίτσι, την άτυχη Φατμέ, που παρά τις προσπάθειες τελικά δεν τα κατάφερε.

Μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, έκανε γνωστό ότι νωρίς το πρωί της Τετάρτης (8/2) κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ζωντανό έναν νεαρό περίπου 15 ετών, ενώ ακόμη 2 ανασύρθηκαν νεκροί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η ελληνική αποστολή συνολικά έχει διασώσει τέσσερα άτομα, ένα αγόρι 15 ετών, έναν άνδρα 50 ετών και δύο κορίτσια 9 και 7 ετών.

Πάνω από 11.000 οι νεκροί, ενώ «ο χρόνος τελειώνει»

Στις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές της νότιας Τουρκίας έφτασε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που, βάσει του πιο πρόσφατου απολογισμού, ο αριθμός των νεκρών από το διπλό πλήγμα του Εγκέλαδου έχει υπερβεί τους 11.000 σε Τουρκία και Συρία.

Τα σωστικά συνεργεία κάνουν «αγώνα δρόμου» για τη διάσωση κι άλλων επιζώντων στα ερείπια των χιλιάδων κατεστραμμένων κτιρίων.

Εν μέσω παγετού, αλλά ευτυχώς με τον ήλιο να έχει κάνει την εμφάνισή του, τα συνεργεία από το εξωτερικό –ανάμεσά τους και από την Ελλάδα– όλο και αυξάνονται και «θαύματα» καταγράφονται κάθε ώρα, κατά τα τουρκικά ΜΜΕ, με την ανάσυρση επιζώντων από τα συντρίμμια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ