Κοσμος

Νεός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στα ανατολικά της Τουρκίας

Τι αναφέρει το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκία: Σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών έπληξε τις ανατολικές περιοχές
© EPA/ERDEM SAHIN

Τουρκία: Σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών έπληξε τις ανατολικές περιοχές της χώρας, ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο

Σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών έπληξε σήμερα την ανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 46 χιλιόμετρα, πρόσθεσε το EMSC.

Την ίδια ώρα, ο απολογισμός των θυμάτων στην Τουρκία λόγω του ισχυρού σεισμού αυξήθηκε στους 3.381 νεκρούς, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών AFAD.

Μετά την ανακοίνωση αυτή αυξάνεται σε 4.890 ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία από το σεισμό, ο οποίος ήταν από τους σφοδρότερους που έχουν πληξει την περιοχή εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Ο Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχος της AFAD, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ενώ 5.775 κτίρια έχουν καταστραφεί από το σεισμό, μετά τον οποίο σημειώθηκαν 285 μετασεισμοί.

«Η Τουρκία υπέστη ιστορική καταστροφή», δηλώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει μπροστά του εκλογές τον Μάιο, έκανε λόγο για ιστορική καταστροφή και διαβεβαίωσε πως οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν, οι πάντες «βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους», όπως είπε. Διευκρίνισε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Στην Ισκέντερουν, μέλη σωστικών συνεργείων σκαρφαλώνουν προσεκτικά στον γιγαντιαίο σωρό ερειπίων που ως χθες τα ξημερώματα ήταν η μονάδα εντατικής θεραπείας δημόσιου νοσοκομείου. Ψάχνουν επιζώντες.

Όρθια μπροστά στο νοσοκομείο, η Τουλίν, τριαντάρα νοσηλεύτρια, σχεδόν μονολογεί: «κάναμε εισαγωγή ασθενούς σε χειρουργείο χθες... δεν ξέρουμε τι απέγινε». Σκουπίζει τα δάκρυά της. Στη Συρία, ο σεισμός χτύπησε περιοχές ήδη αντιμέτωπες με πελώριες καταστροφές, έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια πολέμου. Οι ελλείψεις καυσίμων κι ο σκληρός χειμώνας δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες αντίδρασης.

«Υποδομές έχουν υποστεί ζημιές, δρόμοι που χρησιμοποιούσαμε για να παραδίδουμε βοήθεια έχουν υποστεί ζημιές, πρέπει να φανούμε δημιουργικοί για να φθάσουμε στους πληγέντες (...) αλλά προσπαθούμε σκληρά», συνόψισε ο Ελ Μουστάφα Μπενλαμλί, συντονιστής του ΟΗΕ, μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Δαμασκό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ