Κοσμος

Ρωσική οβίδα σκότωσε Αμερικανό εθελοντή τραυματιοφορέα

Ο 34χρονος Πιτ Ριντ είχε αφιερώσει τη ζωή του στους αμάχους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Pete Reed, μέλος των Global Outreach Doctors, ο έβδομος Αμερικανός που σκοτώνεται στην Ουκρανία.
© Global Outreach Doctors

Ο Pete Reed, μέλος των Global Outreach Doctors, ο έβδομος Αμερικανός που σκοτώνεται στην Ουκρανία.

Ένας Αμερικανός τραυματιοφορέας 34 ετών έχασε τη ζωή του σε ένα από τα ουκρανικά μέτωπα του πολέμου, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την άφιξή του στη χώρα. Ο Πιτ Ριντ (Pete Reed), μέλος των Global Outreach Doctors, μίας ανθρωπιστικής ΜΚΟ που παρέχει βοήθεια σε πολίτες σε εμπόλεμες περιοχές, σκοτώθηκε την Πέμπτη τη στιγμή που βοηθούσε πολίτες να εκκενώσουν μία συνοικία στο Μπακχμούτ, όταν μία οβίδα του ρωσικού πυροβολικού χτύπησε το όχημα στο οποίο επέβαινε. Η έκρηξη τραυμάτισε άλλα πέντε άτομα. Η πόλη Μπακχμούτ και το γειτονικό Σολεντάρ βομβαρδίζονται συστηματικά εδώ και εβδομάδες από τους εισβολείς, ενώ οι μισθοφόροι της Wagner επιχειρούν διαρκώς νέες επιθέσεις.

Ο Pete Reed, μέλος των Global Outreach Doctors, ο έβδομος Αμερικανός που σκοτώνεται στην Ουκρανία.
© Cengiz Yar

Με καταγωγή από το Μπόρντερταουν του Νιου Τζέρσεϊ, ο Ριντ ήταν βετεράνος του Σώματος Αμερικανών Πεζοναυτών, με δύο επιτυχείς θητείες στο Αφγανιστάν. Όταν αποστρατεύτηκε, άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε θύματα φυσικών καταστροφών Στη συνέχεια, αποφάσισε να λάβει εκπαίδευση τραυματιοφορέα για να είναι πιο αποτελεσματικός στη δουλειά του. Ταξίδεψε στο Ιράκ, δουλεύοντας αρχικά στο πλευρό των Κούρδων Πεσμεργκά και αργότερα στη Μοσούλη, στις μάχες των ιρακινών δυνάμεων ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Μόνο στο Ιράκ, προσέφερε ιατρική βοήθεια σε πάνω από 10.000 ανθρώπους όλων των ηλικιών, με ποικίλα τραύματα. Η πείρα του ήταν πολύ μεγάλη.

Αργότερα ίδρυσε, μαζί με άλλους βετεράνους, τη ΜΚΟ Global Response Management. «Αυτό είναι το σημαντικότερο πράγμα που έκανα στη ζωή μου, το μόνο μου επίτευγμα», όπως έλεγε. Με τους συνεργάτες του, προσέφεραν τη βοήθειά τους στο Ιράκ, την Υεμένη, τη Συρία, αλλά και στην Πολωνία, σε καμπ προσφύγων από την Ουκρανία. Φίλοι, συγγενείς και συνεργάτες λένε πως δεν έλειψε ποτέ από την πρώτη γραμμή, αψηφώντας διαρκώς τους κινδύνους και έχοντας στον νου του μόνο πώς θα σώσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσε.

Σε μια δήλωση στον Guardian, οι συνάδελφοί του αναφέρουν: «Η ομάδα της GoDocs είναι συντετριμμένη από τα νέα του θανάτου του. Όπως άλλωστε και όλοι όσοι προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο. Ο Πιτ ήταν ένας φάρος ανθρωπισμού. Οραματιστής, ηγέτης, και μία αστείρευτη πηγή έμπνευσης για όλους μας. Αφιέρωσε ανιδιοτελώς τη ζωή του στην υπηρεσία του άλλου, και ιδιαίτερα σε όσους πλήττονται από φυσικές καταστροφές και από τον πόλεμο. Ο Πιτ πέτυχε περισσότερα στα 34 του χρόνια από ό,τι οι περισσότεροι από εμάς σε ολόκληρη τη ζωή μας. Αφήνει πίσω του μια πελώρια κληρονομιά».

Τουλάχιστον επτά Αμερικανοί —μαχητές και μέλη ανθρωπιστικών αποστολών— έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ