Κοσμος

Χείρα βοηθείας στην Ουκρανία δίνει ο «Λουκ Σκαϊγουόκερ» του Star Wars

Τον Οκτώβριο είχε στείλει drones στην χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O «Λουκ Σκαϊγουόκερ» έστειλε 500 drones στην Ουκρανία τον τελευταίο μήνα
© EPA/NINA PROMMER

Ουκρανία: Χείρα βοηθείας από τον «Λουκ Σκαϊγουόκερ»

Νέα κίνηση για την βοήθεια της Ουκρανίας κάνει ο Μαρκ Χάμιλ, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός ως «Λουκ Σκάιγουόκερ» στις ταινίες «Star Wars».

Ο Χάμιλ πρόκειται να αρχίσει να πουλάει υπογεγραμμένες αφίσες για να συγκεντρώσει χρήματα για τη συντήρηση του εφοδιασμού του ουκρανικού στρατού με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Αποφασίσαμε να υπογράψουμε αφίσες Star Wars, σε περιορισμένο αριθμό», δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στο POLITICO. «Για τους πραγματικούς σκληροπυρηνικούς συλλέκτες -ιδιαίτερα εκείνους που έχουν διαθέσιμο εισόδημα- μπορείς να πάρεις πολύ περισσότερα χρήματα... από όσα φαντάζεσαι».

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα βγουν προς πώληση οι αφίσες δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά η ιδέα «να συμμετέχουν εκατοντάδες και χιλιάδες άνθρωποι σε διαγωνισμό ή δημοπρασία, είναι έξυπνη», τόνισε ο ίδιος. 

Η πώληση της αφίσας αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και έρχεται πριν από την επέτειο ενός έτους από τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας να λέει ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μεγάλη επίθεση.

Πώς θα διατεθούν τα χρήματα

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση των αφισών θα διατεθούν στην ουκρανική πλατφόρμα συγκέντρωσης κεφαλαίων United24.

Ο Χάμιλ έγινε πρεσβευτής για το έργο «Army of Drones» της πλατφόρμας τον Σεπτέμβριο, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι  του ζήτησε προσωπικά να συμμετάσχει στον αγώνα ενάντια στην «αυτοκρατορία του κακού», όπως χαρακτήρισε τη Ρωσία – μια αναφορά στη Γαλαξιακή Αυτοκρατορία, τη βάναυση δικτατορία με επικεφαλής τον κακό Πάλπατιν στο έπος του Star Wars.

Ο ηθοποιός λέει ότι είναι «ενθουσιασμένος» που το έργο συγκέντρωσης κεφαλαίων έχει εξελιχθεί σε αυτό το «μαζικό, παγκόσμιο γεγονός», λέγοντας ότι «ό,τι μπορώ να κάνω, όσο μικρό κι αν είναι, είναι κάτι που αισθάνομαι υποχρεωμένος να κάνω».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Army of Drones» περιλαμβάνει προμήθεια, συντήρηση και ασκήσει droneσ, καθώς αυτά χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της πρώτης γραμμής. «Τα drones είναι τόσο ζωτικής σημασίας σε αυτή τη σύγκρουση. Είναι τα μάτια στον ουρανό. Προστατεύουν τα σύνορα, παρακολουθούν», είπε ο Hamill.

Το έργο είναι μια κοινοπραξία μεταξύ των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, του υπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της United24. Το τελευταίο δημιουργήθηκε από τον Ζελένσκι και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει πάνω από 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

Άλλες προσωπικότητες – συμπεριλαμβανομένου του συγκροτήματος Imagine Dragons και της τραγουδίστριας και ηθοποιού Μπάρμπρα Στράιζαντ – έχουν επίσης περιληφθεί πρεσβευτές της πλατφόρμας.

«Το φως θα κερδίσει το σκοτάδι. Πιστεύω σε αυτό, ο λαός μας πιστεύει σε αυτό», είπε ο Ζελένσκι στον Χάμιλ κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης πέρυσι, ευχαριστώντας τον για την υποστήριξη προς τον ουκρανικό λαό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ