- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ανησυχία για ταραχές μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού από αστυνομικούς
Μήνυμα Μπάιντεν για ηρεμία
ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλεί να επικρατήσει ηρεμία μετά τον θάνατο αφροαμερικανού κατά τη βίαιη σύλληψη του από πέντε αστυνομικού
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση χθες Πέμπτη να επικρατήσει ηρεμία καθώς εντείνεται η αμφισβήτηση για τον θάνατο κατά τη διάρκεια της βίαιης σύλληψής του στις αρχές Ιανουαρίου από πέντε αστυνομικούς του αφροαμερικανού Τάιρ Νίκολς στο Μέμφις, στην πολιτεία Τενεσί (νότια).
«Καθώς οι Αμερικανοί θρηνούν, το υπουργείο Δικαιοσύνης διενεργεί την έρευνά του και οι αρχές συνεχίζουν το έργο τους, ενώνω τη φωνή μου με αυτή της οικογένειας του Τάιρ καλώντας να γίνουν ειρηνικές διαδηλώσεις. Η αγανάκτηση είναι κατανοητή, αλλά η βία δεν είναι αποδεκτή ποτέ», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο, ζητώντας παράλληλα να γίνει «ταχεία, πλήρης και διαφανής» έρευνα για την τραγική υπόθεση.
"This shouldn't have happened," Tennessee Bureau of Investigation director says of Tyre Nichols' death. "I'm aggrieved. Frankly, I'm shocked. I'm sickened by what I saw...What happened here does not at all reflect proper policing...This was criminal" https://t.co/Zq1QeoZfKD pic.twitter.com/WNOop97ztz
— MSNBC (@MSNBC) January 26, 2023
Five Memphis, Tennessee, police officers who were fired last week over the death of Tyre Nichols, a Black man who died three days after a traffic stop, were indicted by a grand jury on charges including second-degree murder https://t.co/DKjFA994ah pic.twitter.com/TN8s3v6L1v
— Reuters (@Reuters) January 27, 2023
Στους πέντε αστυνομικούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προφυλακίστηκαν χθες Πέμπτη, στο πλαίσιο της έρευνας για φόνο, καθώς ο Τάιρ Νίκολς πέθανε στις αρχές του Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή του.
Οι αστυνομικοί του Μέμφις, μεγαλούπολης της πολιτείας Τενεσί, όλοι αφροαμερικανοί, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών, επίθεση, ακόμα και για απαγωγή.
Την 7η Ιανουαρίου οι αστυνομικοί —έκτοτε απολύθηκαν— πήγαν να συλλάβουν τον 29χρονο Τάιρ Νίκολς για παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
Υπάρχουν λεπτομέρειες για την υπόθεση που παραμένουν ακόμη ασαφείς. Υπάρχει βίντεο, ό,ως μέχρι τώρα το έχουν δει μόνο μέλη της οικογένειας του θύματος και δικηγόροι τους.
Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπογραμμίζει πως «ο θάνατος του Τάιρ αποτελεί οδυνηρή υπενθύμιση πως πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να εγγυηθούμε πως το δικαστικό μας σύστημα θα εκπληρώσει την υπόσχεση της ισότιμης και αμερόληπτης δικαιοσύνης για όλους».
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος καλεί το Κογκρέσο να εγκρίνει σχέδιο νόμου για να υπάρξει μεταρρύθμιση στην αστυνομία, που είχε εγκριθεί μεν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2021 αλλά δεν ξεπέρασε το εμπόδιο της Γερουσίας.
Μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη τον Μάιο του 2020, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει μπορέσει να υιοθετήσει οποιαδήποτε φιλόδοξη μεταρρύθμιση της αστυνομίας των ΗΠΑ, ούτε καν την απαγόρευση λαβών που προκαλούν ασφυξία.
Το ζήτημα της μεταρρύθμισης της αστυνομίας απασχολεί πολύ το αφροαμερικανικό εκλογικό σώμα και ο Τζο Μπάιντεν είχε δώσει έμφαση σε αυτό στην προεκλογική του εκστρατεία το 2020. Ο πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για το εάν θα είναι πράγματι υποψήφιος ξανά το 2024 σύντομα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεταξύ αυτών και η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν
Αστυνομικός που επιχείρησε να απευθυνθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος αποδοκιμάστηκε έντονα
Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν εκτεταμένες διαρροές – Αυξανόμενος φόβος οικολογικής κρίσης
Μόνιμες οι επιπτώσεις στην υγεία του
Μια δικαστική υπόθεση κινείται σε ένα «γκρίζο» νομικό και ηθικό πεδίο
Ο Ντέιβιντ Γκρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έναν πυρηνικό όλεθρο έως το 2061
Σε περίπτωση καταδίκης προβλέπεται ποινή διά βίου φυλάκισης
H εισαγγελία ζητά ποινές κάθειρξης έως και 22 ετών και έξι μηνών για τους πέντε υπόπτους
Nέα ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Βυθίζεται η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ - Τι αναφέρει δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos
Μετά τις αποκαλύψεις για την Ακαδημία Βιασμών, η κατάσταση παίρνει απρόσμενη (;) τροπή
Tι αποφάνθηκε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Κας Πατέλ στρέφεται κατά του The Atlantic για καταγγελίες περί κατανάλωσης αλκοόλ και απουσιών
Όταν η πολιτική συναντά το… παιδικό παιχνίδι για το καλό του δημάρχου
«Η χώρα μας δεν επηρεάζεται από τις ανακλήσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή της η HiPP Ελλάδας
Τι αναφέρει η καταμέτρηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης
«Αν χρειαστεί μπορούμε να μοιραστούμε τα καύσιμα που έχουμε», δήλωσε ο Νταν Γιόργκενσεν
ΗΠΑ και Ιράν κλιμακώνουν τη ρητορική τους
Οι δημόσιες τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου είχαν αρνητικό αποτέλεσμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.