Κοσμος

Τα πρώτα μωρά του 2023 που γεννήθηκαν στις κλινικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον κόσμο

Από τη Σιέρα Λεόνε και το Κονγκό, μέχρι το Αφγανιστάν και το Ιράκ

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Elain και Selain, στο Ιράκ ©MSF
Elain και Selain, στο Ιράκ ©MSF

Τα μωρά που γεννήθηκαν στα νοσοκομεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με την έλευση του 2023 σε όλο τον κόσμο

Ποιος δεν θέλει να γεννηθεί το παιδί του στο καλύτερο νοσοκομείο, με τις καλύτερες συνθήκες. Κάποια παιδιά είναι «τυχερά», κάποια όχι. Και για κάποια άλλα ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να τους προσφέρουν τα καλύτερα. Να σας γνωρίσουμε, λοιπόν, μερικά από τα πρώτα μωρά της νέας χρονιάς που γεννήθηκαν με τη βοήθεια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Elain και Selain

Στη 01.13 τα ξημερώματα της πρώτης ημέρας του 2023, στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Nablus στο Ιράκ, η Elain (στα δεξιά) ήρθε στον κόσμο ζυγίζοντας 2,64 κιλά. Τρία λεπτά αργότερα γεννήθηκε η αδελφή της Selain (στα αριστερά) βάρους 2,59 κιλών. Όλη η μαιευτική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα γιόρτασε τον ερχομό των διδύμων. «Εύχομαι να έχουν ένα επιτυχημένο μέλλον και να εργαστούν στην ιατρική ή στο εκπαιδευτικό σύστημα στην πόλη μας», είπε η τρισευτυχισμένη μητέρα τους, Rahyba.

Elain και Selain, στο Ιράκ ©MSF
Elain και Selain, στο Ιράκ ©MSF

Η Asma

Στις 12.07 μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Ιανουαρίου, η Asma άνοιξε τα μάτια της για πρώτη φορά στον κόσμο στη μαιευτική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην περιοχή Khost του Αφγανιστάν. Εκεί οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν περίπου 1.800 τοκετούς κάθε μήνα! Οι γονείς της Asma έφτασαν στο νοσοκομείο από την περιοχή Sabari μετά από μία ώρα ταξιδιού. Θερμά συγχαρητήρια από τις μαίες στη Shagofa, μητέρα της Αsma, μετά την απόκτηση του πρώτου υγιούς μωρού της βάρους 2,8 κιλών.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα ©MSF
Γιατροί Χωρίς Σύνορα ©MSF

O Rayes 

Ακριβώς ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα, ο Rayes, αυτό το υγιέστατο αγοράκι, άνοιξε τα μάτια του για πρώτη φορά στο νοσοκομείο Boost που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην περιοχή Lashkar Gar, της Helmand στο Αφγανιστάν.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα ©MSF
Γιατροί Χωρίς Σύνορα ©MSF

H Beko Akida

Το πρώτο μωρό του 2023 που γεννήθηκε στο νοσοκομείο Salamabila στην επαρχία Maniema της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, είναι η Beko Akida. Η μικρή ζυγίζει 3,3 κιλά και το όνειρο των γονιών της είναι να γίνει γιατρός όταν μεγαλώσει.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα ©MSF
Γιατροί Χωρίς Σύνορα ©MSF

Ο Ensgaam

ΟEnsgaam γεννήθηκε στις 12.04 μετά τα μεσάνυχτα στη μαιευτική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Taiz Houban, στην Υεμένη. Ζυγίζει 3 κιλά και η ευχή των γονιών του είναι «να μεγαλώσει ευτυχισμένος και δυνατός».

Γιατροί Χωρίς Σύνορα ©MSF
Γιατροί Χωρίς Σύνορα ©MSF

Η Kamara

Η Kamara γεννήθηκε στη μαιευτική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται στην περιοχή Hangha Kenema στη Σιέρα Λεόνε. Οι κάτοικοι της Σιέρρα Λεόνε συνήθως δεν δίνουν όνομα στα μωρά τους αμέσως μόλις γεννιούνται. Το κάνουν μερικές ημέρες μετά. Ωστόσο η μητέρα αποφάσισε να ονομάσει το μωρό της Kamara έστω και προσωρινά. Το μωρό ζυγίζει 2,73 κιλά και η μητέρα της είπε ότι «η ελπίδα μου για αυτό το νέο έτος είναι να δω το μωρό μου να μεγαλώνει και να είναι καλά στην υγεία του».

Γιατροί Χωρίς Σύνορα ©MSF
Γιατροί Χωρίς Σύνορα ©MSF

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ