Κοσμος

Αποσύνδεση τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου ζητά και η Γαλλία

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σωλήνες εγκαταστάσεων για φυσικό αέριο
© Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ενεργειακή κρίση: Η θέση της Γαλλίας για τις τιμές της ενέργειας, η αποσύνδεση από το φυσικό αέριο - Στην ίδια λογική με την Ελλάδα

Η Γαλλία θεωρεί ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη δεν πρέπει να υπαγορεύεται από την τιμή του φυσικού αερίου. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομίας, Μπρούνο Λεμέρ, τόνισε ότι ο «πόλεμος αλλάζει το παιχνίδι, το ίδιο και η οικολογική μετάβαση». 

Συγκεκριμένα, ο Μπρούνο Λεμέρ υποστήριξε ότι θα πρέπει να μεταβληθεί το υφιστάμενο καθεστώς στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας υπαγορεύεται από την τιμή του φυσικού αερίου. Ο ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας θεωρεί το καθεστώς αυτό άδικο, καθώς το φυσικό αέριο παράγει μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας (περίπου 7% κατά μέσο όρο), η οποία παράγεται κυρίως από πυρηνικούς σταθμούς. Στις επικείμενες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, η Γαλλία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη αρκετών χωρών – όχι όμως της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Βασική θέση της Ελλάδας η αποσύνδεση τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού

Πρόκειται για μία θέση που είχε υποστηρίξει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, είχε υπογραμμίσει: «Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που υποστήριξε μια πιο δυναμική ευρωπαϊκή παρέμβαση στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου, αλλά και την άμεση αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από τις τιμές του ηλεκτρισμού και συμφωνούμε μάλιστα και δρομολογούμε και εμείς αυτήν τη μετρημένη κατανάλωση ενέργειας από την πολιτεία και από τους πολίτες, την ενεργειακή εγκράτεια (sobriété énergétique) όπως την αποκαλούμε και οι δύο στο εσωτερικό των χωρών μας». 

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron

Επιπλέον, τον Οκτώβριο, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την απελευθέρωση επιπρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα. «Συζητήσαμε ανοιχτά την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας», είχε πει τότε στη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε επίσης για την απελευθέρωση πρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής (άνθρακα) από το αποθεματικό για τη σταθερότητα της αγοράς (ΑΣΑ – μηχανισμός για την αυτόματη προσαρμογή της ετήσιας ποσότητας δικαιωμάτων που πλειστηριάζονται στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ) προκειμένου να μειωθεί η τιμή τους, καθώς επίσης και άλλα πιθανά μέτρα». 

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ, είπε από την πλευρά του ότι η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει τις από κοινού αγορές φυσικού αερίου μετά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, καθώς τότε οι αποθήκες θα είναι άδειες. Ο Χέγκερ επισήμανε ότι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα πρέπει να καθοριστεί με τρόπο ώστε να μην απειλούνται οι παραδόσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ