Κοσμος

Ανακουφισμένοι οι κάτοικοι στην Κίνα για τον τερματισμό των μέτρων παρά την έξαρση κορωνοϊού

Εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν για το κινεζικό Νέο Έτος

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χωρίς καραντίνα η είσοδος ξένων ταξιδιωτών στην Κίνα από σήμερα Κυριακή (8/1)
Χωρίς καραντίνα η είσοδος ξένων ταξιδιωτών στην Κίνα από σήμερα Κυριακή (8/1) © EPA

Κορωνοϊός στην Κίνα - Χωρίς καραντίνα οι ξένοι ταξιδιώτες - Ανακούφιση στους κατοίκους - Ανησυχία στην Ευρώπη

Η Κίνα αίρει σήμερα την υποχρεωτική καραντίνα για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, βάζοντας τέλος σε τρία χρόνια απομόνωσης που επέβαλε στον εαυτό της, την ίδια στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπη στο εσωτερικό με μια έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Έπειτα από τρία χρόνια περιορισμών από τους πιο δρακόντειους στον κόσμο, που έπληξαν την οικονομία της και τελείωσαν με διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, η Κίνα ήρε τον περασμένο μήνα την πλειονότητα των μέτρων της για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Τελευταία πράξη αυτής της χαλάρωσης: Το τέλος σήμερα Κυριακή της αυστηρής καραντίνας σε ξενοδοχεία στην οποία υπέβαλλε από τον Μάρτιο του 2020 όλους τους προερχόμενους από το εξωτερικό.

Διάρκειας αρχικά τριών εβδομάδων, η καραντίνα μειώθηκε σε μία εβδομάδα το καλοκαίρι και σε πέντε ημέρες τον Νοέμβριο.

Η ανακοίνωση τον Δεκέμβριο της κατάργησης της καραντίνας οδήγησε τους Κινέζους να κάνουν πολλά σχέδια για ταξίδια στο εξωτερικό, με θεαματική αύξηση της κυκλοφορίας στους ιστοτόπους κρατήσεων.

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Πουντόνγκ, στη Σανγκάη, μια γυναίκα, η Πανγκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως χάρηκε με τη χαλάρωση των κανονισμών. «Πιστεύω πως είναι πραγματικά καλό που η πολιτική άλλαξε τώρα» είπε.

«Είναι ένα απαραίτητο στάδιο, πιστεύω. Η Covid έχει ομαλοποιηθεί τώρα και έπειτα από αυτό το εμπόδιο, όλα θα πάνε καλά» πρόσθεσε.

China after covid: How will the world economy react?

Υποχρεωτικό το τεστ κορωνοϊού σε Κινέζους ταξιδιώτες στην ΕΕ

Ωστόσο, η προοπτική μιας μαζικής άφιξης Κινέζων τουριστών οδήγησε μια δεκαριά χώρες να επιβάλουν τεστ ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 στους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπου ο αριθμός των μολύνσεων εκτινάχθηκε μετά το βίαιο τέλος της πολιτικής τής «μηδενικής Cοvid» που ακολουθήθηκε χωρίς διακοπή επί τρία χρόνια.

Το Πεκίνο καταδίκασε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους Κινέζους υπηκόους, χαρακτηρίζοντάς τους «απαράδεκτους», αν και η ίδια η Κίνα παρέμεινε εν πολλοίς κλειστή από το 2020 στους ξένους τουρίστες και φοιτητές.

Έπειτα από μια έκτακτη συνάντηση ειδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη, οι χώρες μέλη συνέστησαν τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε επισκέπτες από τη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο. Και η Ολλανδία και η Πορτογαλία έγιναν προχθές, Παρασκευή, οι τελευταίες μέχρι σήμερα χώρες που απαιτούν από τους επιβάτες με προέλευση την Κίνα να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ για την Covid-19 κατά την άφιξή τους.

‘Majority’ of EU states back COVID test for travellers from China

Η επιδημία αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς θα πλησιάζουν οι διακοπές του κινεζικού Νέου Έτους, στα τέλη Ιανουαρίου, στη διάρκεια των οποίων εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να φύγουν από τις μεγαλουπόλεις για να πάνε στην επαρχία και να επισκεφθούν τους συχνά ηλικιωμένους και ευάλωτους γονείς τους.

Και η Κίνα έλαβε μέτρα για να περιορίσει τις επικρίσεις για τη χαοτική διαδρομή της προκειμένου να εξέλθει από την πολιτική της «μηδενικής Covid». Το Weibo, το κινεζικό Twitter, ανέφερε ότι απαγόρευσε πρόσφατα 1.120 λογαριασμούς για «αδικήματα σε βάρος ειδικών και πανεπιστημιακών». 

Σήμερα, στο αεροδρόμιο του Πεκίνου οι μπάρες που χώριζαν τις διεθνείς αφίξεις από τις αφίξεις από το εσωτερικό είχαν απομακρυνθεί, όπως και το προσωπικό με την προστατευτική στολή, ένα απαραίτητο στοιχείο της ζωής στην Κίνα της «μηδενικής Covid».

Και στο αεροδρόμιο της Σανγκάης, ένας άνδρας, ο Γιανγκ, που έφθασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε πως δεν είχε ενημερωθεί πως οι κανόνες είχαν αλλάξει. «Δεν είχα ιδέα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Θεωρώ ότι είμαι πολύ τυχερός που δεν χρειάστηκε να μπω σε καραντίνα για δύο ημέρες, αλλά φαίνεται πως δεν χρειάζεται καθόλου να μπω σε καραντίνα, ούτε χαρτούρα, βγήκαμε έτσι απλά, όπως και πριν» πρόσθεσε.

Οι κυριότεροι ασιατικοί προορισμοί αναμένουν επίσης μια συρροή Κινέζων επισκεπτών. Στη Σεούλ, ο Σον Κιούνγκ-ρακ ετοιμάζεται ήδη να υποδεχτεί ένα κύμα Κινέζων επισκεπτών. «Προσπαθούμε να αυξήσουμε τα αποθέματα», λέει από τον πάγκο της κρεπερί του που βρίσκεται στη συνοικία Μιεονγκντόνγκ. Και συμπλήρωσε: «Οι Κινέζοι τουρίστες είναι οι πρώτοι μας πελάτες».

Στο Τόκιο, ο πλανόδιος ζωγράφος Masashi Higashitani φρεσκάρει τις γνώσεις του στα μανδαρίνικα για την επιστροφή των Κινέζων πελατών του. Αν και ανυπομονεί να τους ξανασυναντήσει, λέει πως φοβάται επίσης ότι «θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε σχέση με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού».

Τέλος οι περιορισμοί στις μετακινήσεις από και προς το Χονγκ Κονγκ

Στο Χονγκ Κονγκ, οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις από και προς την υπόλοιπη Κίνα χαλάρωσαν επίσης από σήμερα. Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ, που επλήγη από την ύφεση, προσπαθεί απεγνωσμένα να ξαναβρεθεί σε θετικό έδαφος και οι οικογένειες περιμένουν με ανυπομονησία τις συναθροίσεις για το κινεζικό Νέο Έτος.

Έως 50.000 κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ μπορούν στο εξής να διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα σε τρία χερσαία σημεία ελέγχου αφού εγγραφούν διαδικτυακά. Επιπλέον, άλλα 10.000 άτομα επιτρέπεται να εισέλθουν διά θαλάσσης, αεροπορικώς ή από τη γέφυρα χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν εκ των προτέρων, δήλωσε ο κυβερνήτης Τζον Λι.

Σήμερα, στο σημείο ελέγχου Λοκ Μα Τσάου, κοντά στην πόλη Σενζέν, ένας φοιτητής από την ηπειρωτική Κίνα, ο Ζενγκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως είναι ευτυχής που μπορεί να περάσει χωρίς περιορισμούς.

«Είμαι ευτυχής όσο δεν χρειάζεται να μπω σε καραντίνα, ήταν ανυπόφορο» τονίζει.

Και θυμάται τον περιορισμό του σε ένα δωμάτιο καραντίνας, με αδύναμο σήμα για το ίντερνετ, επί 21 ημέρες, την τελευταία φορά που πήγε στην ηπειρωτική χώρα στις αρχές του 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ