Κοσμος

Στο έλεος της φύσης η Αυστραλία - Μεγάλες πλημμύρες στα δυτικά της χώρας (βίντεο)

Με βάρκες οι διασώστες προσεγγίζουν τις κατοικίες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καγκουρό στην Αυστραλία πάνω σε «βουνό» από χώμα για να σωθούν από τις πλημμύρες
Καγκουρό στην Αυστραλία πάνω σε «βουνό» από χώμα για να σωθούν από τις πλημμύρες @EnviroKimberley/Twitter

Αυστραλία - Μεγάλες πλημμύρες στα δυτικά - Αποκλεισμένοι οι κάτοικοι σε σπίτια στο Φιτζρόι Κρόσινγκ - Με αερογέφυρα οι διασώστες στις πληγείσες περιοχές

Μεγάλα προβλήματα προκάλεσαν οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις στην Αυστραλία. Στα βορειοδυτικά της χώρας σημειώθηκαν πλημμύρες. Μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για ρεκόρ στα ύψη βροχής που έπεσαν τα τελευταία 24ωρα.

Η κακοκαιρία Ellie σάρωσε το Κίμπερλι (περιοχή στην πολιτεία Δυτική Αυστραλία με έκταση όσο η Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Ο κυκλώνας συνοδεύτηκε από μεγάλα ύψη βροχής, τα οποία προκάλεσαν πρωτοφανείς πλημμύρες.

Σε ορισμένες παραθαλάσσιες περιοχές η γη έγινε «ένα» με τη θάλασσα, όπως φαίνεται και σε βίντεο και φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο των social media.

Η πόλη Φιτζρόι Κρόσινγκ, μια κοινότητα περίπου 1.300 κατοίκων, ήταν μία από αυτές που επλήγησαν περισσότερο, με τις προμήθειες να φθάνουν με αερογέφυρα, καθώς οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει.

«Πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι και πολλές κοινότητες είναι τώρα αποκλεισμένες», ανέφερε στον ιστότοπό της η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας. Η εικόνα από ελικόπτερο είναι αποκαλυπτική για το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Tropical cyclone caused record flooding in WA Kimberly. under water is homes

Με αερογέφυρα οι διασώστες στους πλημμυροπαθείς της Αυστραλίας

Η στάθμη του ποταμού Φιτζρόι έφθασε τα 15,81 μέτρα στο Φιτζρόι Κρόσινγκ την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 13,95 μέτρων που είχε καταγραφεί το 2002, ανέφερε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Οι πολιτειακές αρχές έκτακτης ανάγκης προειδοποίησαν τους κατοίκους σε άλλες μικρές κοινότητες για νέες πλημμύρες στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει το παραθαλάσσιο θέρετρο Μπρουμ, περίπου 2.000 χιλιόμετρα βόρεια της πολιτειακής πρωτεύουσας Περθ.

Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι χαρακτήρισε «καταστροφικές» τις πλημμύρες και δεσμεύτηκε για παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας στους πλημμυροπαθείς.

Αεροσκάφη της Αυστραλιανής Αμυντικής Δύναμης (ADF) συνδράμουν τις πληγείσες κοινότητες, όπως επίσης και ελικόπτερα Σινούκ. Τα τελευταία χρόνια σημειώνονται συχνά πλημμύρες στην Αυστραλία, σε περιοχές στα δυτικά της χώρας.

Relief for WA flood crisis residents as critical supplies reach worst-hit Kimberley areas | ABC News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ