Κοσμος

Ακριβό «αντίτιμο» για την αφαίρεση έργου του Bansky στην Ουκρανία

Ασφαλής η «γυναίκα με τον πυροσβεστήρα»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Ο ύποπτος της αφαίρεσης τοιχογραφίας του Μπάνκσι μπορεί να αντιμετωπίσει πολυετή φυλάκιση
© Banksy/Instagram

Ουκρανία: Άνδρας αφαίρεσε έργο του Bansky και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 12 ετών

Ακόμα και με ποινή φυλάκισης έως και 12 χρόνια κατηγορείται ένας άνδρας ο οποίος φέρεται πως αφαίρεσε μια τοιχογραφία του Banksy σε μια πόλη της Ουκρανίας σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Το Reuters αναφέρει ότι το έργο τέχνης, που απεικονίζει μια γυναίκα με μάσκα αερίου και μπουρνούζι να κρατά έναν πυροσβεστήρα, αφαιρέθηκε από έναν τοίχο στην πόλη Χοστόμελ, στις 2 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το έργο τέχνης του διάσημου Βρετανού καλλιτέχνη είχε εκτιμηθεί περίπου στα 243.900 δολάρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου το οποίο προσθέτει ότι «οι εγκληματίες προσπάθησαν να μεταφέρουν αυτό το γκράφιτι με το βοήθεια ξύλινων σανίδων και πολυαιθυλενίου».

«Χάρη στο ενδιαφέρον των πολιτών, η αστυνομία και άλλες δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να συλλάβουν τους εγκληματίες». Η τοιχογραφία ανακτήθηκε.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Banksy (@banksy)

Επτά έργα του πιο διάσημου street artist του κόσμου, του Bansky, βρέθηκαν προ μηνός στην περιφέρεια του Κιέβου. Όπως έγινε γνωστό, ο μυστηριώδης Βρετανός καλλιτέχνης ανέλαβε την πατρότητά τους και με την κίνηση του αυτή θέλησε να δείξει τη στήριξη του στην Ουκρανία.

Η αρχή έγινε με ένα έργο του στην κατά μεγάλο ποσοστό ερειπωμένη από το ρωσικό βομβαρδισμό πόλη Μποροντιάνκα, όπου ο ίδιος ο καλλιτέχνης ανάρτησε σε λογαριασμό του στο Instagram φωτογραφία από γκραφίτι που απεικονίζει μια νεαρή γυμνάστρια να εκτελεί μια δύσκολη άσκηση πάνω σε ένα μικρό σωρό από τσιμεντένια ερείπια.

banksy3

Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό έργο που εντοπίστηκε στα βομβαρδισμένα κτήρια της Ουκρανίας. Σε μια άλλη τοιχογραφία, ένα μικρό αγόρι ρίχνει κάτω με ρίψη τζούντο έναν άνδρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι κάτοχος μαύρης ζώνης στο τζούντο. Το γκράφιτι αυτό βρίσκεται επίσης στην Μποροντιάνκα.

Μια άλλη τοιχογραφία απεικονίζει μια αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής να κάνει μια πιρουέτα με κορδέλα, πάνω από μια ανοιχτή τρύπα που χάσκει στον τοίχο του βομβαρδισμένου κτηρίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Banksy δίνει το παρών σε περιοχές του πλανήτη που έχουν γίνει πεδίο συγκρούσεων. Το 2005 ήταν από τους πρώτους που έκαναν γκράφιτι πάνω στο τείχος που μόλις είχε ολοκληρωθεί για να χωρίσει το Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη. Το 2015 δημοσιοποίησε ένα βίντεο που είχε γυρίσει στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το 2017 δημιούργησε στη Βηθλεέμ, στην Παλαιστίνη, το Walled Off Hotel, ένα υποτιθέμενο ξενοδοχείο που είχε τη χειρότερη θέα στον κόσμο: το τείχος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.