- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παρέμβαση ΗΠΑ κα ΕΕ καθώς έκλεισε το κύριο πέρασμα Σερβίας – Κοσόβου
Κόσοβο: Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες ανησυχούν για τη συνεχιζόμενη ένταση και ζητούν μέγιστη αυτοσυγκράτηση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τη συνεχιζόμενη τεταμένη κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο, όπως ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες προέτρεψαν τις δύο πλευρές να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποκλιμακώσουν την κατάσταση. Πρόσθεσαν ότι ΗΠΑ και ΕΕ εργάζονται με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαιρέτισαν επίσης τις διαβεβαιώσεις που έδωσε η ηγεσία του Κοσόβου ότι δεν υπάρχουν «λίστες» με ονόματα Σέρβων του Κοσόβου οι οποίοι πρόκειται να συλληφθούν ή να τους ασκηθούν διώξεις επειδή συμμετείχαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις ή αποκλεισμούς δρόμων.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ΗΠΑ και ΕΕ αναμένουν από το Κόσοβο και τη Σερβία να επιστρέψουν σε ένα περιβάλλον που θα συμβάλει στη συμφιλίωση και τη συνεργασία προς όφελος των πολιτών τους.
Ο επικεφαλής του Γραφείου για το Κόσοβο στην κυβέρνηση της Σερβίας, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζήτησε από τους Σέρβους στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου να αποσύρουν τα οδοφράγματα.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται την κοσοβάρικη αστυνομία, το Κόσοβο έκλεισε σήμερα την κυριότερη συνοριακή διάβαση με τη Σερβία, αφού οι Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα στην περιοχή.
Πολλές εκατοντάδες Σέρβοι του Κοσόβου συμμετέχουν από τις 10 Δεκεμβρίου σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τη σύλληψη ενός πρώην αστυνομικού. Η κυκλοφορία προς τις δύο μεθοριακές διαβάσεις με τη Σερβία έχει παραλύσει. Το βράδυ της Τρίτης, δεκάδες διαδηλωτές από τη σερβική πλευρά των συνόρων μπλόκαραν με φορτηγά και τρακτέρ την κυκλοφορία προς τη συνοριακή διάβαση Μέρνταρε. Το γεγονός αυτό οδήγησε το Κόσοβο στο κλείσιμο της διάβασης.
Στις αρχές Νοεμβρίου, εκατοντάδες Σέρβοι αστυνομικοί που είναι ενσωματωμένοι στην αστυνομία του Κοσόβου, καθώς και δικαστές, εισαγγελείς και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί, εγκατέλειψαν μαζικά τις θέσεις τους για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της απόφασης -η οποία έχει πλέον ανασταλεί- της κυβέρνησης της Πρίστινας να απαγορεύσει στους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από τη Σερβία.
«Αυτό το παράνομο οδόφραγμα εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία ατόμων και αγαθών, κατά συνέπεια καλούμε τους πολίτες και συμπατριώτες μας να κυκλοφορούν από τις άλλες μεθοριακές διαβάσεις», ανέφερε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της. Η Πρίστινα κάλεσε επίσης την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (Kfor) να διαλύσει τα οδοφράγματα.
Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς είπε σήμερα ότι ο αποκλεισμός των δρόμων είναι ένας «δημοκρατικός και ειρηνικός» τρόπος διαμαρτυρίας και ότι το Βελιγράδι διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους Δυτικούς διπλωμάτες για την επίλυση της κρίσης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πολυήμερο κύμα καύσωνα προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι
Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση
Το ημιεπίσημο Fars μιλά για αναστολή διαπραγματεύσεων
«Δεν θα βρείτε χώρα να γυρίσετε» λέει ο Τραμπ στους Ιρανούς διαπραγματευτές
Του εύχεται τα καλύτερα εν μέσω φημών για σχέδια παραίτησης
Ενώ ο Τζέι Ντι Βανς δηλώνει ικανοποιημένος από την πρόοδο των συνομιλιών στην Ελβετία
Ο μικρός – και στο παρελθόν εξόχως προβληματικός – γιος του Τζο Μπάιντεν εξελίσσεται σε ένα νέο comeback kid, διαταράσσοντας τις εσωκομματικές και μη ισορροπίες
Διπλωματικός μαραθώνιος εν μέσω ισχυρισμών περί νέου αποκλεισμού της κρίσιμης θαλάσσιας διόδου
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.