Κοσμος

Στον αστερισμό της κοκαΐνης η Ευρώπη, καθώς τα μεξικανικά καρτέλ απλώνουν τα πλοκάμια τους

Ευκολότερη η πρόσβαση των χρηστών σε πιο «καθαρή» ουσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η κοκαΐνη στην Ευρώπη αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία, καθώς τα καρτέλ ναρκωτικών τη φέρνουν με τα κοντέινερ σε λιμάνια της ηπείρου
Η κοκαΐνη στην Ευρώπη αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία, καθώς τα καρτέλ ναρκωτικών τη φέρνουν με τα κοντέινερ σε λιμάνια της ηπείρου © EPA

Κοκαΐνη στην Ευρώπη - Τα μεξικανικά καρτέλ ανοίγουν «δουλειές» σε Βέλγιο και Ολλανδία - Πιο «καθαρό» ναρκωτικό στην αγορά

Η κοκαΐνη στην Ευρώπη γίνεται ολοένα και πιο «καθαρή», καθώς τα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού ανοίγουν «δουλειές» στην ήπειρο, αναπτύσσοντας κέντρα παραγωγής και διανομής και επιχειρώντας να «διεισδύσουν» στα γρανάζια των δυνάμεων ασφαλείας και του Δημοσίου μέσω διαφθοράς και χρηματισμού.

Το δημόσιευμα στο Politico είναι αποκαλυπτικό και επικαλείται στοιχεία Βέλγων αξιωματούχων. Ήδη, Βέλγιο και Ολλανδία έχουν αρχίσει να συνεργάζονται στενά, προκειμένου να βάλουν «φρένο» στα σχέδια των ναρκεμπόρων και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα νέα δεδομένα στη διακίνηση ναρκωτικών.

Πιο «καθαρή» πλέον η κοκαΐνη στην Ευρώπη

Οι αναλύσεις στα εγκληματολογικά εργαστήρια επιβεβαιώνουν ότι η «ποιότητα» - καθαρότητα της κοκαΐνης έχει ανέβει την τελευταία 10ετία. Ειδικότερα, αναλυτές κάνουν λόγο για 40% βελτίωση από το 2010, σύμφωνα με την έκθεση της European Drug Report η οποία δόθηκε φέτος στη δημοσιότητα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι –ηλικίας 15-34 ετών– έκαναν χρήση κοκαΐνης το 2022. Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι τα σημεία διανομής έχουν πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα η πρόσβαση στο συγκεκριμένο ναρκωτικό να έχει σημειώσει «ιστορικό υψηλό».

Ο Alexis Goosdell, διευθυντής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, είναι ξεκάθαρος: «Η αγορά της κοκαΐνης στην Ευρώπη έχει γίνει περισσότερο δυναμική και πολύπλοκη», με αποτέλεσμα να έχουμε πλέον «ρεκόρ διαθεσιμότητας, αύξηση βίας και διαφθοράς, καθώς και προβλημάτων υγείας που συνδέονται με το συγκεκριμένο ναρκωτικό».

Βέλγιο, η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της κοκαΐνης

Και όλα αυτά την ώρα που κοινή έκθεση της Europol και της DEA αναφέρει ότι τα μεξικανικά καρτέλ κάνουν «απόβαση» στην Ευρώπη, ανοίγοντας παραρτήματα σε περιοχές της ηπείρου, όπως έχουν ήδη κάνει εδώ και δεκαετίες στη Δυτική Αφρική.

Οι μεγάλες κατασχέσεις ναρκωτικών (κοκαΐνη και μεθαμφεταμίνες) στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έρχονται να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα στην έκθεση. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες στην Αμβέρσα, όπου το «κυνήγι» για τη «λευκή σκόνη» συνεχίζεται σε ημερήσια βάση, την ώρα που οι διωκτικές αρχές του Βελγίου παραδέχονται ότι αδυνατούν να κάψουν άμεσα τις κατασχεθείσες ποσότητες, καθώς πρέπει να ακολουθείται συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο.

Why Belgium is now the cocaine capital of Europe

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου είχε ανακοινωθεί πως η Europol εξάρθρωσε τεράστιο καρτέλ κοκαΐνης σε κοινή επιχείρηση σε Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία και Γαλλία.

Με πληροφορίες από Politico & Economist

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY