Κοσμος

Ακόμα ένα περιστατικό κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας στην καρδιά της Ευρώπης

Συνελήφθη γερμανός υπήκοος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
polizei
Συναγερμός στην Γερμανία/ ©TWITTER/raybae689

Γερμανία: Συνελήφθη ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν έναν εργαζόμενο της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας ξένων πληροφοριών (BND) με την υποψία ότι μοιράστηκε κρατικά μυστικά με τη Ρωσία.

Η αστυνομία συνέλαβε χθες στο Βερολίνο τον ύποπτο, έναν Γερμανό πολίτη που ταυτοποιήθηκε ως Κάρτσεν Λ. ανέφεραν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς. Η σύλληψη έγινε ύστερα από έφοδο στο σπίτι και στον χώρο εργασίας του υπόπτου και άλλου ενός ατόμου.

«Ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος για προδοσία κατά του κράτους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία. «Το 2022, μοιράστηκε πληροφορίες που βρήκε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με μια ρωσική υπηρεσία πληροφοριών. Το περιεχόμενο θεωρείται κρατικό μυστικό».

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών (BND) ξεκίνησε τη δική της εσωτερική έρευνα μόλις αντιλήφθηκε την πιθανότητα προδοσίας στις δικές της τάξεις, δήλωσε ο επικεφαλής της BND Μπρούνο Καλ. Όταν αυτές οι υποψίες μεγεθύνθηκαν, η υπηρεσία ειδοποίησε ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

Η διακριτικότητα ήταν το κλειδί στη συνέχεια, καθώς κάθε λεπτομέρεια της έρευνας που θα δινόταν στη δημοσιότητα θα μπορούσε να δώσει «στον αντίπαλο πλεονέκτημα στην πρόθεσή του να βλάψει τη Γερμανία», είπε.

«Με τη Ρωσία, έχουμε να κάνουμε με έναν παράγοντα που πρέπει να υπολογίζουμε την σκληρότητα και την προθυμία του να είναι βίαιος».

Με φόντο τα παραπάνω σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες στην Αυστρία συνελήφθη άνδρας, ο οποίος φέρεται ότι έχει λάβει στρατιωτική εκπαίδευση στη Ρωσία, διοχέτευσε πληροφορίες, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε διάφορους διπλωμάτες και υπηρεσίες πληροφοριών. Ο άνδρας κατέστη ύποπτος λόγω των συχνών ταξιδιών του. Από το 2018 ως τις αρχές του 2022 είχε κάνει συνολικά 65 ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης και άλλες, περιλαμβανομένων της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Τουρκίας και της Γεωργίας. Είχε αποκτήσει ιδιοκτησίες στη Βιέννη, στη Ρωσία και στην Ελλάδα, αν και επισήμως είχε μόνο ένα μικρό εισόδημα, ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο. Η ρωσική πρεσβεία στη Βιέννη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Ρόιτερς να σχολιάσει την είδηση.

Πώς η Μόσχα προσπαθεί να στρατολογήσει Γερμανούς ταξιδιώτες - Τι αναφέρει δημοσίευμα του Der Spiegel

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες όλο και πιο συχνά προσπαθούν να στρέψουν τους Γερμανούς που φθάνουν στη Ρωσία προς την συνεργασία ως πληροφοριοδότες, έγραψε προ μηνών το περιοδικό Der Spiegel επικαλούμενο την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι στόχος των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας μπορούν να γίνουν οι συνεργάτες των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Γερμανίας. Ωστόσο υποψήφιοι στόχοι μπορεί να είναι και όσοι ταξιδεύουν ατομικά, είτε για επιχειρηματικούς λόγους θεωρεί η BfV. Η BfV προβλέπει ότι στη συνέχεια οι Ρώσοι πράκτορες θα «στρατολογούν» Γερμανούς πολίτες, χρησιμοποιώντας πιθανόν «πιο σκληρούς και κυνικούς τρόπους» ώστε να τους κάμψουν να συνεργαστούν. Για τον λόγο αυτό μπορεί να χρησιμοποιήσουν στοιχεία εκβιασμού, είτε να δημιουργούν καταστάσεις μέσω των οποίων θα τους ασκούν πιέσεις.

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ