Κοσμος

Στον δρόμο για την Ουάσινγκτον ο Ζελένσκι - Θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν

Το πρώτο ταξίδι του Ουκρανού προέδρου στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα του πολέμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
© EPA/ OLEG PETRASYUK

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επισκέπτεται την Ουάσινγκτον - Θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν και απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι κατευθύνεται προς την Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Κατευθύνομαι στις ΗΠΑ για να ενισχύσω την ανθεκτικότητα και τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και εγώ θα συζητήσουμε τη συνεργασία μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ, θα μιλήσω στο Κογκρέσο και θα έχω μια σειρά διμερών συναντήσεων», έγραψε στο Twitter.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Καρίν Ζαν-Πιερ, με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον.

Με την ευκαιρία του πρώτου ταξιδιού του Ζελένσκι στο εξωτερικό από το ξέσπασμα του πολέμου, η κυρία Ζαν-Πιερ έκανε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναγγείλει τη χορήγηση νέας, «σημαντικής» βοήθειας στον ουκρανικό στρατό - που θα συμπεριλαμβάνει, σύμφωνα με ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο, τουλάχιστον μια συστοιχία του προηγμένου αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot.

Η επίσκεψη επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, όπου εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, «για όσο χρειαστεί», τόνισε η Ζαν-Πιερ.

ΗΠΑ: «Αντικρουόμενες» απόψεις στη Ρωσία σχετικά με μια νέα αντεπίθεση στην Ουκρανία

«Στη Ρωσία υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το αν θα εξαπολύσει ή όχι μια αντεπίθεση στην Ουκρανία», είχε αναφέρει την Τρίτη (20/12) υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τη στήριξη της προς το Κίεβο ανεξάρτητα από το ποιο σενάριο θα επιλεγεί.

«Ασφαλώς υπάρχουν κάποιοι (εντός Ρωσίας) οι οποίοι νομίζω ότι θέλουν να συνεχίσουν τις επιθέσεις στην Ουκρανία. Υπάρχουν άλλοι που πράγματι διερωτώνται για τις δυνατότητες της Ρωσίας να κάνει κάτι τέτοιο» δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο αρχιστράτηγος της Ουκρανίας, Βαλέρι Ζαλούζνι, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό The Economist ότι η Ρωσία προετοιμάζει 200.000 νέους στρατιώτες για μια μεγάλη επίθεση που μπορεί να αρχίσει από ανατολάς, νότια ή ακόμη από την Λευκορωσία από τον Ιανουάριο, αλλά πιο πιθανόν την άνοιξη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ