Κοσμος

Βρετανία: Ο Σούνακ βγάζει στρατό στη θέση των απεργών

Δεν ενδίδει στα αιτήματα των εργαζόμενων - Ο στρατός καλείται να βοηθήσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αντιμέτωπος με απεργιακό κύμα - Στρατιωτικό προσωπικό θα επανδρώσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης την περίοδο των γιορτών.
Απεργοί των βρετανικών ταχυδρομείων διαδηλώνουν έξω από το κοινοβούλιο - Με επιστράτευση απαντά ο Ρίσι Σούνακ © EPA/Andy Rain

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αντιμέτωπος με απεργιακό κύμα - Στρατιωτικό προσωπικό θα επανδρώσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης την περίοδο των γιορτών.

Ο Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε ότι θα επιστρατευθεί στρατιωτικό προσωπικό για να αποφευχθεί η αναστάτωση κατά τη διάρκεια των απεργιών του βρετανικού Δημοσίου κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, σε μια κίνηση που έχει καταδικαστεί από τους ηγέτες των συνδικάτων ως «απεργοσπαστική».

Σε ένδειξη ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης των Συντηρητικών χάνουν κάθε ελπίδα να αποτρέψουν ένα κύμα στάσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ο κ. Σούνακ είπε ότι δεν θα ενδώσει στις απαιτήσεις των συνδικάτων για τους μισθούς και ότι εστιάζει στην ελαχιστοποίηση της διαταραχής στην καθημερινή ζωή.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μιλούσε ενόσω το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωνε ότι στρατεύματα εκπαιδεύονται στο Χίθροου και στο Γκάτγουικ από την αρχή αυτής της εβδομάδας, για να προετοιμαστούν να επανδρώσουν σταθμούς ελέγχου διαβατηρίων όταν οι υπάλληλοι της Συνοριακής Δύναμης αποχωρήσουν από τα καθήκοντά τους.

Βρετανία: Ο Σούνακ βγάζει στρατό στη θέση των απεργών - Οι αντιδράσεις των ενόπλων δυνάμεων

Όμως η κίνηση έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων, με τον πρώην αρχηγό του στρατού, στρατηγό Λόρδο Ντάνατ, να λέει ότι ήταν «παράλογο» να ζητηθεί από τους στρατιώτες να ακυρώσουν τα δικά τους Χριστούγεννα για να μετριάσουν τον αντίκτυπο των απεργιών.

Ο Λόρδος Ντάνατ είπε ότι είναι κατανοητό ο στρατός να καλείται να βοηθήσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών, αλλά πρόσθεσε:

«Στο πλαίσιο διαφορών που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιλύσει, αλλά για πολιτικούς σκοπούς επιλέγει να μην το κάνει, ο στρατός γίνεται υποκατάστατο των απεργών».

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου δημοσίων υπηρεσιών έγραψε αυτή την εβδομάδα στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχο Σερ Τόνι Ράντακιν, προειδοποιώντας ότι θα ήταν «εξοργιστικό» εάν οι υπουργοί της κυβέρνησης έστελναν τον στρατό για να κάνει τις δουλειές των απεργών.

Βρετανία: Ο Σούνακ βγάζει στρατό στη θέση των απεργών - Το πλάνο της κυβέρνησης των Συντηρητικών

Οι εργαζόμενοι των ταχυδρομείων ξεκίνησαν σήμερα τις μονοήμερες στάσεις τους, οι οποίες αναμένεται να διαταράξουν τις παραδόσεις χριστουγεννιάτικων αποστολών.

Περίπου 2.000 στρατιωτικό προσωπικό θεωρείται ότι προετοιμάζεται να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τις επόμενες εβδομάδες, με πιθανούς ρόλους όπως η οδήγηση ασθενοφόρων και η πυρόσβεση.

Ο Ρίσι Σούνακ επισκέφθηκε σήμερα τη βάση της αεροπορίας στο Λίνκολνσαϊρ, για να ευχαριστήσει προκαταβολικά το προσωπικό για τις υπηρεσίες του τις επόμενες εβδομάδες.

Είπε ότι η κυβέρνηση ενήργησε «δίκαια και λογικά» αποδεχόμενη τις συστάσεις των ανεξάρτητων φορέων, σχετικά με τις αυξήσεις των μισθών στον δημόσιο τομέα φέτος.

«Αυτό που δεν πρόκειται να κάνω είναι να ζητήσω από τις απλές οικογένειες της χώρας να πληρώνουν επιπλέον 1.000 λίρες το χρόνο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των αφεντικών των συνδικάτων. Αυτό δεν θα ήταν σωστό και δεν θα ήταν δίκαιο», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Ρίσι Σούνακ αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν σχεδιάζει να επεκτείνει τους νόμους που απαγορεύουν την απεργία από τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ώστε να καλύπτουν άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως το υγειονομικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα.

(Με πληροφορίες του Independent)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ