Κοσμος

Χάνουν μια έδρα οι Δημοκρατικοί στην Γερουσία - Ανεξάρτητη η Κίρστεν Σίνεμα

Δεν αλλάζει όμως η ισορροπία δυνάμεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γερουσία: Αποχώρησε από τους Δημοκρατικούς η Σίνεμα – δήλωσε ανεξάρτητη
© ΕPA/Τim Mattthews

HΠΑ: Αποχώρησε από τους Δημοκρατικούς η Κίρστεν Σίνεμα

Εγκατέλειψε το στρατόπεδο των Δημοκρατικών η γερουσιαστής Κίρστεν Σίνεμα η οποία έφερε επανειλημμένα τον Τζο Μπάιντεν σε δύσκολη θέση, υποχρεώνοντάς τον σε αλλαγές σε νομοσχέδια για να δώσει τη συγκατάθεσή της.

«Ποτέ δεν χώρεσα σε κανένα κομματικό κουτί. Ποτέ δεν προσπάθησα πραγματικά. Δεν θέλω να το κάνω», δήλωσε η ίδια. «Η απομάκρυνσή μου από την κομματική δομή όχι μόνο είναι αληθινή αλλά συνάδει με το ποια είμαι και πώς λειτουργώ. Πιστεύω ότι η πράξη μου αυτή θα προσφέρει ένα μέρος που θα ανήκει σε πολλούς ανθρώπους σε όλη την πολιτεία και τη χώρα, οι οποίοι επίσης έχουν κουραστεί από τον κομματισμό».

Η 46χρονη γερουσιαστής από την Αριζόνα, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν θα ενταχθεί στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών, χωρίς να ξεκαθαρίσει τι θα ψηφίζει στο εξής. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αναμένει να διατηρήσει τις αναθέσεις της σε επιτροπές – ένα μήνυμα ότι δεν σκοπεύει να ανατρέψει τη σύνθεση της Γερουσίας, δεδομένου ότι ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, ελέγχει τους πίνακες των επιτροπών για τους Δημοκρατικούς.

H απόφαση της να ανεξαρτητοποιηθεί πολιτικά καθιστά επίσημο αυτό που εδώ και καιρό διαφαίνονταν ως τάση της γερουσιαστή της Αριζόνα, η οποία ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα ως μέλος του Κόμματος των Πρασίνων πριν εκλεγεί ως Δημοκρατική στη Βουλή των ΗΠΑ το 2012 και στη Γερουσία των ΗΠΑ το 2018. 

Η απομάκρυνση της από το Δημοκρατικό Κόμμα είναι απίθανο να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην επόμενη Γερουσία. Οι Δημοκρατικοί κατείχαν την πλειοψηφία στη Γερουσία με 51-49 μετά τη μεγάλη νίκη του πάστορα Ράφαελ Γουόρνοκ στις επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια. Τώρα όμως, θα χρειαστεί ξανά η ψήφος της Αμερικανίδας αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, σε περίπτωση ισοψηφίας (tie breaker), όπως έχει κάνει πολλές φορές στα πρώτα δύο χρόνια της θητείας της. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ