Κοσμος

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Νίκη για τους Δημοκρατικούς στην Τζόρτζια

Ο γερουσιαστής Γουόρνοκ διατηρεί την έδρα του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ράφαελ Γουόρνοκ
© EPA/ JIM LO SCALZO

Ενδιάμεσες εκλογές - ΗΠΑ: Στους Δημοκρατικούς η Τζόρτζια – Ο γερουσιαστής Ράφαελ Γουόρνοκ κερδίζει τον Ρεπουμπλικάνο Χέρσελ Γουόκερ

Ο πάστορας Ράφαελ Γουόρνοκ, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, επικρατεί του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Χέρσελ Γουόκερ, που υποστήριξε δημόσια ο Ντόναλντ Τραμπ, και διατηρεί την έδρα του στη Γερουσία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του τηλεοπτικού δικτύου NBC και της εταιρείας μελετών Edison Research.

Στην πολιτεία χρειάστηκε να διεξαχθεί επαναληπτικός γύρος των εκλογών διότι κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν ξεπέρασε το 50% των ψήφων την 8η Νοεμβρίου.

Η ειδική εκλογική διαδικασία που διεξήχθη χθες Τρίτη χαρακτηριζόταν πολύ «σημαντική» από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, παρότι η ισορροπία δύναμης στο Κογκρέσο είχε ήδη κριθεί, καθώς η νίκη της παράταξής του στην πολιτεία αυτή θα ενισχύσει την πλειοψηφία της στην αμερικανική άνω Βουλή.

Προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους οι Δημοκρατικοί είχαν ζητήσει τη συνδρομή μεγάλων ονομάτων του κόμματος: ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αναμφισβήτητα μια από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες των Δημοκρατικών, βρισκόταν στην Ατλάντα την προηγούμενη εβδομάδα.

Ένδειξη της σημασίας αυτής της εκλογικής μάχης: σχεδόν 400 εκατ. δολάρια έχουν δαπανηθεί στην προεκλογική εκστρατεία, κάνοντάς την πιο δαπανηρή των ενδιάμεσων εκλογών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούσαν την εκλογική αυτή αναμέτρηση ως ευκαιρία να ενισχύσουν την ικανότητά τους να εμποδίζουν τις πολιτικές του Δημοκρατικού προέδρου. 700 ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2024, οι Ρεπουμπλικάνοι ήλπιζαν να περιορίσουν τη δυναμική των Δημοκρατικών, οι οποίοι τα πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο στις ενδιάμεσες εκλογές.

Ιστορικά προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, η Τζόρτζια είχε κάνει την έκπληξη στις προεδρικές εκλογές του 2020 στρεφόμενη υπέρ των Δημοκρατικών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ