Κοσμος

Δεύτερη ήττα για τη Σάρα Πέιλιν, έχασε και την έδρα στην Αλάσκα

Δύει το αστέρι της υπερσυντηρητικής πολιτικού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σάρα Πέιλιν
© EPA/ JUSTIN LANE

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Η Σάρα Πέιλιν ηττήθηκε από τη Δημοκρατική Μέρι Πελτόλα - Έχασε την έδρα στην Αλάσκα

Η Σάρα Πέιλιν, πρώην κυβερνήτης της Αλάσκας και υποψήφια αντιπρόεδρος των ΗΠΑ το 2008, έχασε τελικά τη μάχη για την έδρα της Αλάσκας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Μέρι Πελτόλα.

Τον Σεπτέμβριο, η Σάρα Πέιλιν είχε ηττηθεί και στην ειδική εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη για να πληρωθεί η μοναδική έδρα αυτής της πολιτείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η συντηρητική χριστιανή διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στη λαϊκιστική στροφή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην πορεία των τελευταίων δέκα ετών, με σκοπό να αλιευτούν ψήφοι λευκών από τους Δημοκρατικούς. Βρέθηκε υπό το φως των προβολέων το 2008, όταν επελέγη από τον τότε υποψήφιο του GOP για την προεδρία Τζον Μακέιν ως υποψήφια αντιπρόεδρος. Η άνοδος της, σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, άνοιξε τον δρόμο του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Λευκό Οίκο, που θα κυρίευε οκτώ χρόνια αργότερα.

Η Σάρα Πέιλιν έχει πει πως υποστήριξε τον μεγιστάνα των ακινήτων από την έναρξη της εκστρατείας του το 2016 διότι την είχε στηρίξει κι εκείνος στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα από την πολιτεία της Νεβάδα σήμαναν και το τέλος του αγώνα για τον έλεγχο της Γερουσίας. Η νίκη της γερουσιαστή Κάθριν Κορτές Μάστο μπορεί να ήταν οριακή, ήταν, όμως, αρκετή για να εξασφαλίσει ότι τουλάχιστον το ένα από τα δύο νομοθετικά Σώματα στο Κογκρέσο θα παραμείνει στα χέρια των Δημοκρατικών. Την ίδια στιγμή, οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να πετύχουν μια πύρρειο νίκη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς φαίνεται ότι θα έχουν μια οριακή και συνεπώς εύθραυστη πλειοψηφία.

Αυτή η πλειοψηφία στη Βουλή θα τους επιτρέψει σίγουρα να κάνουν πιο «δύσκολη τη ζωή» του πρόεδρου Μπάιντεν κατά το δεύτερο μέρος της τετραετίας του. Στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, όμως, δεν υπάρχει χώρος για πανηγυρισμούς. Προς απογοήτευση τους και προς διάψευση των δημοσκοπήσεων, το «κόκκινο κύμα» που περίμεναν δεν έφτασε ποτέ ως την Ουάσιγκτον. Οι επιδώσεις τους κρίνονται κάτι παραπάνω από απογοητευτικές εάν αναλογιστούμε ότι παραδοσιακά οι ενδιάμεσες εκλογές τείνουν να ευνοούν το κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Σε αυτό το απροσδόκητο αποτέλεσμα φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι σε ορισμένες κρίσιμες πολιτείες οι ψηφοφόροι ιεράρχησαν ιδιαίτερα ψηλά το θέμα των αμβλώσεων και της πορείας της αμερικανικής δημοκρατίας.

Με πληροφορίες από BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ