Κοσμος

ΗΠΑ: Τέλος στο «όνειρο» της Σάρα Πέιλιν για επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο

Δεν κατάφερε να εκλέγει στην Βουλή της Αλάσκα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Στην Αλάσκα, η Σάρα Πέιλιν ηττάται στην ειδική εκλογική διαδικασία για την πλήρωση της έδρας του εκλιπόντος Ρεπουμπλικάνου Ντον Γιανγκ στη Βουλή των Αντιπροσώπων
Σάρα Πέιλιν © ΕPA Pool

Η πρώην κυβερνήτρια της Αλάσκας, η Σάρα Πέιλιν, ηττήθηκε χθες Τετάρτη στην ειδική εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη για να πληρωθεί η μοναδική έδρα αυτής της πολιτείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία χαρακτηριζόταν τεστ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Η κυρία Πέιλιν, 58 ετών, ήλπιζε να κάνει την επιστροφή της στο πολιτικό προσκήνιο καταλαμβάνοντας την έδρα αυτή, που παρέμενε κενή μετά τον ξαφνικό θάνατο του Ρεπουμπλικάνου Ντον Γιανγκ, ο οποίος την κατείχε για 49 χρόνια.

Όμως, παρότι υποστηρίχθηκε σθεναρά από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ηττήθηκε από τη Δημοκρατική υποψήφια, τη Μέρι Πελτόλα, που θα εκπροσωπεί την Αλάσκα στην εθνική αντιπροσωπεία ως την 8η Νοεμβρίου, όταν το σύνολο των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα παιχτεί ξανά.

Η κυρία Πέιλιν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφια στη νέα ψηφοφορία.

Σάρα Πέιλιν: «Τραμπ πριν τον Τραμπ»

Η 58χρονη Πέιλιν έγινε για πρώτη φορά γνωστή στις ΗΠΑ ως υποψήφια αντιπρόεδρος της χώρας δίπλα στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία Τζον ΜακΚέιν στις εκλογές του 2008 – η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του συντηρητικού κόμματος που διεκδίκησε το αξίωμα αυτό.

Η άνοδος της, σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, άνοιξε τον δρόμο του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Λευκό Οίκο, που θα κυρίευε οκτώ χρόνια αργότερα.

Μετά την παραίτησή της έγινε από τα προβεβλημένα στελέχη του Τσάι Πάρτι, της υπερσυντηρητικής πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών. Εμφανιζόταν συχνά στην τηλεόραση και είχε διατελέσει πολιτική σχολιάστρια, μεταξύ 2010 και 2015 στο συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox.

Η Σάρα Πέιλιν έχει πει πως υποστήριξε τον μεγιστάνα των ακινήτων από την έναρξη της εκστρατείας του το 2016 διότι την είχε στηρίξει κι εκείνος στο παρελθόν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να εδραιώσει τον έλεγχό του στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα υποστηρίζοντας στις εσωκομματικές διαδικασίες υποψήφιους που τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ του με αντίπαλους πιο κεντρώους ή μετριοπαθείς δεξιούς — με μέτρια αποτελέσματα ως τώρα.

Στις ενδιάμεσες εκλογές, οι ψηφοφόροι θα κληθούν επίσης να αναδείξουν τα πρόσωπα που θα καταλάβουν το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας και κάπου τριάντα κυβερνήτες.

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ