Κοσμος

«Δεν υπάρχει λόγος για πανικό»: Η πρωθυπουργός της Γαλλίας καθησυχάζει τους πολίτες για τις διακοπές ρεύματος

Ψυχραιμία συνιστά και ο Εμανουέλ Μακρόν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παρίσι
© EPA/ CHRISTOPHE PETIT TESSON

Η Γαλλία προετοιμάζεται για μπλακ άουτ – Οι ανησυχίες των πολίτων - Επιχείρηση καθησυχασμού από την πολιτική ηγεσία

Το ενδεχόμενο μπλακ άουτ αυτόν τον χειμώνα ανησυχεί τους Γάλλους, με την πρωθυπουργό της χώρας να δηλώνει πάντως πεπεισμένη ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση τον χειμώνα.

Η Γαλλία θα μπορέσει να περάσει αυτό τον χειμώνα χωρίς διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αν η χώρα κάνει μια συλλογική προσπάθεια για την εξοικονόμηση ενέργειας, δήλωσε σήμερα η γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

«Ειλικρινά μιλώντας, ας σταματήσουμε, δεν υπάρχει λόγος για πανικό», είπε η Μπορν επιβεβαιώνοντας παρεμφερή έκκληση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Χθες, Τρίτη, ο γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «παράλογες» τις ανησυχίες για ενδεχόμενα μπλακ άουτ που θα πλήξουν τις υποδομές της χώρας αυτό τον χειμώνα και επέμεινε ότι η Γαλλία θα ανταπεξέλθει στα κύματα ψύχους παρά την ενεργειακή κρίση που σαρώνει την Ευρώπη, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι από τους 56 αντιδραστήρες που υπάρχουν στη Γαλλία για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, προς το παρόν οι 20 βρίσκονται σε φάση συντήρησης και δεν αναμένεται να ενεργοποιηθούν ως το τέλος του χρόνου πάνω από έξι.

Στην περίπτωση που οι γαλλικές αρχές εκτιμήσουν στις αρχές του 2023 πως είναι απαραίτητο κατά διαστήματα να διακόπτονται οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, αυτές θα γίνονται μεταξύ 8:00 και 13:00 καθώς και μεταξύ 18:00 και 20:00 ώρα Γαλλίας. Θα αφορούν το 60% της χώρας και ειδικότερα τις γραμμές παροχής του δικτύου που δεν τροφοδοτούν με ρεύμα εγκαταστάσεις προτεραιότητας, όπως νοσοκομεία.

Η λέξη «πανικός» από τα προεδρικά χείλη τελικά δεν δείχνει να καθησύχασε τους Γάλλους, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Με δεδομένο μάλιστα ότι προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις από τις διακοπές ρεύματος για το 40% του πληθυσμού. Ανάμεσά τους τα νοσοκομεία, τα αστυνομικά τμήματα, οι πυροσβέστες.

Το υπόλοιπο 60% άρχισε ήδη να ανησυχεί και ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες. Πρώτοι για παράδειγμα, οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών που ζητούν εξαίρεση για τα σχολεία, το ίδιο και ορισμένοι αγρότες. Από την πλευρά τους οι οδηγοί σκέπτονται ότι θα επικρατήσει πανικός στους δρόμους εάν κοπεί το ρεύμα στους σηματοδότες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ