Κοσμος

Έτοιμη να δαπανήσει 139 εκατ. ευρώ η Φινλανδία για φράχτη στα σύνορα με τη Ρωσία

Ενισχύει την ετοιμότητά της έναντι υβριδικών απειλών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος: Η κυβέρνηση της Φινλανδίας θωρακίζει τα σύνορά της - Κατέθεσε πρόταση δαπάνης 139 εκατομμυρίων ευρώ για κατασκευή φρακτών.
139 εκατομμύρια προτίθεται να δαπανήσει η Φινλανδία για να προστατέψει τα σύνορά της με τη Ρωσία © EPA/Juha Metso

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος: Η κυβέρνηση της Φινλανδίας θωρακίζει τα σύνορά της - Κατέθεσε πρόταση δαπάνης 139 εκατομμυρίων ευρώ για κατασκευή φρακτών

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας πρότεινε σήμερα να δαπανηθούν 139 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή φρακτών κατά μήκος τμημάτων των συνόρων της χώρας με τη Ρωσία, εκπληρώνοντας μία υπόσχεση που δόθηκε στον απόηχο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η Φινλανδία, η οποία υποβάλλει αίτηση για ένταξη στη δυτική στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ, έχει ιστορία πολέμων με τη Ρωσία, αλλά τα καλυμμένα από δάση σύνορα εξακολουθούν να σηματοδοτούνται μόνο με πινακίδες και πλαστικές γραμμές για το μεγαλύτερο μέρος του μήκους των 1.300χλμ της έκτασής τους. 

Η σκανδιναβική χώρα δήλωσε τον Ιούνιο ότι θα χτίσει φράχτες κατά μήκος τμημάτων των ρωσικών συνόρων σε μια κίνηση να ενισχύσει την ετοιμότητα έναντι υβριδικών απειλών, όπως η πιθανή μαζική εισροή αιτούντων άσυλο.

Η αρχή της συνοριακής φρουράς της χώρας είπε ότι σκοπεύει τελικά να κατασκευάσει φράχτες μήκους 130-260 χιλιομέτρων, που καλύπτουν το 10-20% του συνολικού μήκους, εστιάζοντας κυρίως σε σημεία διέλευσης συνόρων και γειτονικές περιοχές στη νοτιοανατολική Φινλανδία.

Πριν από την πρόταση δαπανών που υποβλήθηκε σήμερα  το κοινοβούλιο είχε διαθέσει μόνο 6 εκατομμύρια ευρώ για ένα δοκιμαστικό έργο.

Η πλειοψηφούσα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Φινλανδία θα τεθεί στην κρίση του λαού καθώς έχουν προγραμματιστεί γενικές εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ