Κοσμος

Τα ουκρανικά σιτηρά θα εξάγονται από λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα για άλλες 120 ημέρες

Αποφασίστηκε νέα παράταση στη συμφωνία για την επισιτιστική κρίση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγρότης μαζεύει σιτηρά σε σωρούς
Αγρότης μαζεύει σιτηρά σε σωρούς © EPA/YAHYA ARHAB

Κανονικά οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας - Παράταση της συμφωνίας για άλλες 120 ημέρες - Ικανοποίηση στον ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει τη συμφωνία όλων των πλευρών να παραταθεί η συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία όλων των πλευρών να συνεχίσουν την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να διευκολύνουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα για τις εξαγωγές σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία» ανέφερε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του. 

Ο γενικός γραμματέας επισήμανε ότι ο ΟΗΕ είναι «απολύτως δεσμευμένος στην άρση των εμποδίων που παραμένουν για την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσική Ομοσπονδία», ένα μέρος της συμφωνίας το οποίο η Ρωσία θεωρεί κρίσιμο.

Εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών για άλλες 120 ημέρες

Νωρίτερα ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Ολεξάντρ Κουμπράκοφ ανακοίνωσε την παράταση κατά 120 ημέρες της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Αυτή η απόφαση ελήφθη στην Κωνσταντινούπολη. Ο ΟΗΕ και η Τουρκία παραμένουν εγγυητές της πρωτοβουλίας» επεσήμανε ο Κουμπράκοφ στο Twitter, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για ένα βήμα «σημαντικό για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης».

Από την πλευρά της η Τουρκία επιβεβαίωσε την παράταση της συμφωνίας «με τους ίδιους όρους» που ισχύουν από τον Ιούλιο, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, όλες οι πλευρές δέχθηκαν να «παρεμείνει σε ισχύ η συμφωνία για 120 ημέρες, στη διάρκεια των μηνών του χειμώνα» και πρόσθεσαν ότι στη συνέχεια μπορούν να γίνουν «νέες διευθετήσεις».

Πόσα ουκρανικά σιτηρά έχουν φύγει από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας

Η αρχική συμφωνία είχε υπογραφεί τον Ιούλιο και είχε βοηθήσει να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επιτρέποντας την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Η συμφωνία αυτή, που θα εξέπνεε αύριο, Παρασκευή (18/11), επέτρεψε να εξαχθούν περισσότεροι από 11 εκατομμύρια τόνοι από τα ουκρανικά λιμάνια σε διάστημα 4 μηνών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ