Κοσμος

Η Ρωσία επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά με την Ουκρανία

Την είχε προαναγγείλει ο Ερντογάν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σιτηρά
Πλοίο με σιτηρά σε ουκρανικό λιμάνι (φωτό αρχείου) © ΕPA Pool

Σε ισχύ εκ νέου η συμφωνία της Ρωσίας με την Ουκρανία για τα σιτηρά 

Η Ρωσία ανακοίνωσε, μέσω του υπουργείου Άμυνάς της, ότι θα συμμετάσχει εκ νέου στη συμφωνία για την διοχέτευση ζωτικής σημασίας εξαγωγών σιτηρών από Ουκρανία, μετά την αναστολή της συμφωνίας το Σαββατοκύριακο, κίνηση που θα επιβάρυνε το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι έλαβε γραπτές εγγυήσεις από το Κίεβο ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας. «Η ρωσική ομοσπονδία θεωρεί ότι οι εγγυήσεις που έλαβε αυτή τη στιγμή φαίνονται επαρκείς και αναλαμβάνει εκ νέου την εφαρμογή της συμφωνίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Πάντως, σημειώνεται, ότι το Κρεμλίνο μέχρι πρότινος δεν επιβεβαιώνε επίσημα την επιστροφή, σύμφωνα με όσα μετέδιδε το πρακτορείο Reuters. 

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων πως μία από τις προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία για τα σιτηρά είναι η εξάλειψη των άμεσων και έμμεσων εμποδίων στις εξαγωγές λιπασμάτων.

«Η εξάλειψη των άμεσων και έμμεσων εμποδίων στις ρωσικές εξαγωγές λιπασμάτων προς ξένες χώρες είναι η πρώτη (προϋπόθεση για την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία για τα σιτηρά). Αυτό αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας. Μέχρι σήμερα, αυτό το μέρος της συμφωνίας δεν έχει επιλυθεί, οι δυσκολίες παραμένουν. Το δεύτερο είναι οι ενέργειες του ουκρανικού στρατού που χρησιμοποιεί για πολεμικούς σκοπούς τον διάδρομο κυκλοφορίας των εμπορικών πλοίων, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και υπό αυτές τις συνθήκες η Ρωσία δεν μπορεί απλά να την εγγυηθεί για τα πλοία αυτά», δήλωσε ο Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αν υπάρχουν άλλες απαιτήσεις από τη Ρωσική Ομοσπονδία που θα της επέτρεπαν να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά.

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σημειώσει νωρίτερα ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, ότι η συμφωνία που επετεύχθη για τα σιτηρά στις 22 Ιουλίου με την μεσολάβηση Τουρκίας και Ηνωμένων Εθνών θα ανανεωθεί από το μεσημέρι της Τετάρτης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ