Κοσμος

Ο πύραυλος στην Πολωνία πυροδότησε νέες διαφωνίες ανάμεσα σε Μπάιντεν και Ζελένσκι

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανός πρόεδρος διαφωνεί με τον ουκρανό ομόλογο του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πύραυλος στην Πολωνία πυροδότησε νέες διαφωνίες ανάμεσα σε Μπάιντεν και Ζελένσκι
Ο Τζο Μπάιντεν με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι © EPA Pool

Διαφωνία Μπάιντεν – Ζελένσκι για τον πύραυλο στην Πολωνία

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αμφισβήτησε τις δηλώσεις του ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ο πύραυλος που κατέπεσε στην Πολωνία δεν ήταν ουκρανικός. «Δεν είναι αυτά τα στοιχεία» δήλωσε ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στην Ασία.

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η Ουάσινγκτον αλλά και η ίδια η Πολωνία επισήμαναν ότι η έκρηξη στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ προκλήθηκε από πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, ο Ζελένσκι επανέλαβε χθες ότι “δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος. Ο ίδιος εξήγησε ότι βασίζει το συμπέρασμά του στις αναφορές του ουκρανικού στρατού, τον οποίο «δεν μπορώ παρά να εμπιστευθώ».

«Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειες, το κάθε τι», υπογράμμισε. «Να γιατί πρέπει οι ειδικοί μας να συμμετάσχουν στο έργο της διεθνούς έρευνας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που διαθέτουν οι εταίροι μας, όπως και (να τους επιτραπεί να μεταβούν) στον τόπο της έκρηξης», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, επρόκειτο για έναν πύραυλο S-300 κατασκευασμένο στην Σοβιετική Ένωση, έναν παλιό πύραυλο, και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εβλήθη από την ρωσική πλευρά», δήλωσε χθες ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα. «Είναι πολύ πιθανόν ότι εβλήθη από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η τελική ευθύνη ανήκει στη Ρωσία, αφού αυτή άρχισε τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Τρίτη, την ώρα που η Ρωσία είχε εξαπολύσει μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εναντίον πόλεων της Ουκρανίας, στοχοθετώντας ενεργειακές υποδομές με αποτέλεσμα να προκληθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, οι οποίες πλέον επηρεάζουν εκατομμύρια Ουκρανούς. Το Κίεβο έκανε λόγο για τον σφοδρότερο βομβαρδισμό σε εννέα μήνες πολέμου.

Οταν ο Μπάιντεν έχασε την ψυχραιμία του και ύψωσε τη φωνή στον Ζελένσκι

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχασε την ψυχραιμία του κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε τον Ιούνιο με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όταν ο ουκρανός πρόεδρος ζήτησε περισσότερη βοήθεια από τις ΗΠΑ, μετέδωσε χθες το αμερικανικό τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC.

Ήταν 15 Ιουνίου όταν ο Μπάιντεν δήλωσε στον Ζελένσκι ότι μόλις είχε δοθεί το πράσινο φως για την χορήγηση ενός ακόμη πακέτου στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Ουκρανία, όταν ο Ζελένσκι ξεκίνησε να απαριθμεί όλη την πρόσθετη βοήθεια που χρειαζόταν η χώρα του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ