Κοσμος

ΗΠΑ: Ουκρανικός ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία

Νωρίτερα ο Μπάιντεν θεωρούσε απίθανο το ενδεχόμενο να ήταν ρωσικός

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπάιντεν: «Απίθανο» η έκρηξη στην Πολωνία να οφειλόταν σε πυραύλους από τη Ρωσία
Ο Τζο Μπάιντεν © EPA Pool

Πύραυλοι στην Πολωνία: «Ρίχνει τους τόνους» ο Μπάιντεν για την Ρωσία

Με βάση τα πρώτα στοιχεία, ο πύραυλος που έπεσε χθες στην Πολωνία ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου όπως μετέδωσε λίγο αργότερα το Associated Press, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία. Ο κ. Μπάιντεν έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί για να συζητηθούν οι εκρήξεις που η Πολωνία και η Ουκρανία κατήγγειλαν πως οφείλονταν σε πυραύλους ρωσικής κατασκευής.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε».

Οι ΗΠΑ και το NATO θα διενεργήσουν πλήρη έρευνα προτού ενεργήσουν, πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

To αμερικανικό Πεντάγωνο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για δύο ρωσικούς πυραύλους που κατέληξαν σε πολωνικό έδαφος, τονίζοντας ωστόσο ότι εξετάζει τις συγκεκριμένες αναφορές. «Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου κατά τα οποία ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τοποθεσία εντός της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι δεν έχουμε καμία πληροφορία αυτή τη στιγμή για να επιβεβαιώσουμε αυτές τις αναφορές και το εξετάζουμε περαιτέρω» είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

Έκτακτη σύνοδος ΝΑΤΟ

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών του ΝΑΤΟ θα έχουν την Τετάρτη συνομιλίες, κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας βάσει του Άρθρου 4 της συμμαχίας, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Ένας από τους διπλωμάτες είπε στο Reuters ότι η συμμαχία θα ενεργήσει προσεκτικά και χρειάζεται χρόνο για να επαληθεύσει τι ακριβώς έχει συμβεί.

Όταν ένα κράτος μέλος της Συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα. 


Πολωνία: Τι είναι το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ
 
Νωρίτερα, επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Μίλησα με τον Πρόεδρο της Πολωνίας, Ντούντα, για την έκρηξη στην Πολωνία. Εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια ζωών», ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Στόλτενμπεργκ. Συμπλήρωσε ότι «το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση και οι Σύμμαχοι διαβουλεύονται στενά. Είναι σημαντικό να τεκμηριώνονται όλα τα γεγονότα».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Πολωνία, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε στο BBC: «Εξετάζουμε τις αναφορές και συνεργαζόμαστε στενά με τη σύμμαχό μας Πολωνία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας και άμυνας. Μετά τη συνεδρίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μιούλερ ανέφερε ότι «η Πολωνία βεβαιώνει ότι εάν χρειαστεί θα ζητήσει διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 της συνθήκης για τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ». Είπε επίσης ότι η Πολωνία έχει αυξήσει την ετοιμότητα ορισμένων στρατιωτικών μονάδων.

Διαψεύδει η Μόσχα – Καταγγέλλει «προβοκάτσια» 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη «καμία» πληροφορία σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στην Πολωνία. «Δυστυχώς, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό», περιορίστηκε να απαντήσει.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι ρωσικοί «αδέσποτοι» πύραυλοι έπληξαν την πολωνική επικράτεια. Έκανε δε λόγο για «προβοκάτσια» με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, κανένα πλήγμα σε στόχους κοντά στα κρατικά σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας δεν έγινε από ρωσικές ρουκέτες, ενώ τα θραύσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας πολωνικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Οι αναφορές πολωνικών ΜΜΕ και αξιωματούχων για υποτιθέμενη πτώση ρωσικών πυραύλων στην περιοχή του Πρζεβοντόβ είναι μια σκόπιμη πρόκληση για να κλιμακωθεί η κατάσταση. Κανένα πλήγμα σε στόχους κοντά στα κρατικά σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας δεν έγινε από ρωσικές ρουκέτες. Τα συντρίμμια που δημοσιεύτηκαν από τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης από το χωριό Πρζεβοντόβ δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα».

Το χρονικό

Όπως έκανε γνωστό η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πολωνίας, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Τρίτης από έκρηξη σε αγρόκτημα στο χωριό Przewodow, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. «Πυροσβέστες βρίσκονται στο σημείο, δεν είναι σαφές τι έχει συμβεί», δήλωσε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Λούκας Κούσι, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, το πολωνικό Radio ZET μετέδωσε ότι δύο «αδέσποτοι» πύραυλοι έπληξαν το Przewodow στην επαρχία Λούμπλι, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων. Δημοσιογράφος του Ράδιο ΖΕΤ αργότερα ανέφερε, επικαλούμενος πηγές, ότι αυτό που έπληξε το Przewodow είναι πιθανότατα τα θραύσματα πυραύλου που καταρρίφθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

capture-3344

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ