Κοσμος

Συναγερμός στο ΝΑΤΟ για το ρωσικό χτύπημα στην Πολωνία

«Αδέσποτοι» οι πύραυλοι – Επιβεβαιώνει η CIA, διαψεύδει η Μόσχα

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσικοί πύραυλοί έπληξαν την Πολωνία
Ρωσικοί πύραυλοί έπληξαν την Πολωνία © Twitter

Ανησυχία για τους ρωσικούς πυραύλους στην Πολωνία - Οι αντιδράσεις της Δύσης και η διάψευση της Μόσχας

Έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας συγκάλεσε το βράδυ της Τρίτης (15/11) ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, τη στιγμή που πολωνικά Μέσα Ενημέρωσης μιλούν για δύο νεκρούς από ρωσικούς πυραύλους, οι οποίοι έπεσαν σε έδαφος της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο, δεν έχει διευκρινιστεί τι έχει συμβεί», δήλωσε ο Λούκας Κούτσι, αξιωματικός της πυροσβεστικής.

Ο πολωνικός ραδιοφωνικός σταθμός ΖΕΤ απέδωσε την έκρηξη σε «αδέσποτους» πυραύλους, στον απόηχο των σφοδρών πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε την Τρίτη η Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.

Χάρτης με το σημείο της επίθεσης
Χάρτης με το σημείο της επίθεσης

Οι αντιδράσεις από ΝΑΤΟ, Λευκό Οίκο και Πεντάγωνο

«Εξετάζουμε τις αναφορές και συντονιζόμαστε στενά με τη σύμμαχό μας Πολωνία», ανέφερε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Από πλευράς ΗΠΑ, ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος δεν κατονομάζεται, ανέφερε -σύμφωνα με το Associated Press- ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στην Πολωνία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Πάντως, το αμερικανικό Πεντάγωνο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για δύο ρωσικούς πυραύλους που κατέληξαν σε πολωνικό έδαφος, τονίζοντας ωστόσο ότι εξετάζει τις συγκεκριμένες αναφορές. «Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου κατά τα οποία ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τοποθεσία εντός της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι δεν έχουμε καμία πληροφορία αυτή τη στιγμή για να επιβεβαιώσουμε αυτές τις αναφορές και το εξετάζουμε περαιτέρω» είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

Ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές, τις οποίες, πάντως, εξετάζει προκειμένου να εξακριβώσει τι ακριβώς έχει συμβεί, ώστε να αποφασιστούν και τα επόμενα βήματα.

Διαψεύδει η Μόσχα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι οι αναφορές από πολωνικά ΜΜΕ και αξιωματούχους σχετικά με ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας αποτελούν «προβοκάτσια» με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, κανένα πλήγμα σε στόχους κοντά στα κρατικά σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας δεν έγινε από ρωσικές ρουκέτες, ενώ τα θραύσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα.

Ζελένσκι: Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία, έδαφος (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ, ενέργεια που συνιστά «σημαντική κλιμάκωση» της σύγκρουσης.

«Ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν την Πολωνία», δήλωσε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με το κείμενο που συνοδεύει τη βραδινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του. Δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία για τα πλήγματα αυτά.

Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό ότι οι ρωσικές ενέργειες δεν περιορίζονται στην Ουκρανία, τόνισε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα υποστηρίζει πάντα την Πολωνία.

«Όσο περισσότερο η Ρωσία αισθάνεται την ατιμωρησία, τόσο περισσότερες απειλές θα υπάρχουν για όποιον βρίσκεται εντός της εμβέλειας των ρωσικών πυραύλων. Να εκτοξεύονται πύραυλοι σε έδαφος (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ! Αυτή είναι μια ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική ασφάλεια! Είναι μια πολύ σημαντική κλιμάκωση. Πρέπει να αναληφθεί δράση», σημείωσε ο Ζελένσκι.

«Κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατευθεί»

Το περιστατικό στην Πολωνία πυροδότησε ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα τόνισε απόψε πως «κάθε σπιθαμή εδάφους (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατευθεί».

«Η Λιθουανία είναι σε στενή επαφή με την φίλη Πολωνία. Η Λιθουανία εκφράζει την ισχυρή αλληλεγγύη της προς την Πολωνία. Κάθε σπιθαμή εδάφους (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατευθεί», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα τόνισε πως εάν επιβεβαιωθεί ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, θα πρόκειται για περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Μόσχας. «Αν η Πολωνία επιβεβαιώσει ότι πύραυλοι έπληξαν το έδαφός της, αυτό θα συνιστά περαιτέρω κλιμάκωση από τη Ρωσία», ανέφερε ο Φιάλα σε ανάρτησή του στο Twitter. «Υποστηρίζουμε σθεναρά τη σύμμαχό μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας «στον απόηχο του πυραύλου που έπληξε το έδαφος της Πολωνίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και κάλεσε τη Μόσχα να εξηγήσει τι συνέβη στην ανατολική Πολωνία. «Ανησυχώ ιδιαίτερα για τους ρωσικούς πυραύλους στην Πολωνία. Η Ρωσία πρέπει να εξηγήσει τι συνέβη», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter και αναφερόμενος επίσης στις ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, συμπλήρωσε: «Οι παράλογες επιθέσεις σε υποδομές πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Η απερισκεψία της Ρωσίας ξεφεύγει από κάθε έλεγχο».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας χαρακτήρισε «άκρως ανησυχητικά» τα νέα από την Πολωνία, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Λετονίας Άρτις Πάμπρικς εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόκειται για ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο πολωνικό έδαφος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ