Κοσμος

Μπάιντεν προς Ερντογάν: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των F-16

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν © ΕPA

Μπάιντεν σε Ερντογάν: Θα συνεχίσω να στηρίζω τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16

Ανακοίνωση για την συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της G-20 στο Μπαλί εξέδωσε η τουρκική προεδρία.

Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για όσους έχασαν τη ζωή τους στην τρομοκρατική επίθεση στην οδό Istiklal στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης, στη συνάντηση, στην οποία αξιολογήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις, ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις προσπάθειές του να λύσει το πρόβλημα στον διάδρομο σιτηρών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και να ξαναρχίσει η ναυτιλία.

Δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη διαδικασία των F-16 μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν τόνισε (σύμφωνα με την Άγκυρα) επίσης ότι η Τουρκία είναι σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία επιδιώκει επίσης να κερδίσει την έγκριση του Μπάιντεν για την αγορά 40 νέων F-και περίπου 80 κιτ για να εκσυγχρονίσει τα μαχητικά της.

Eπιπλέον, σύμφωνα πάντα με την τουρκική προεδρία, κατά τη συνάντηση, στην οποία αξιολογήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τις προσπάθειές του να λύσει το πρόβλημα στον διάδρομο σιτηρών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και να ξαναρχίσει η ναυτιλία.

Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου που επικαλείται το Reuters οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τη συνεχή στενή συνεργασία των χωρών τους σε θέματα του ΝΑΤΟ, αλλά και άλλα ζητήματα περιφερειακής και παγκόσμιας σημασίας.

Το τουρκικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι τα δύο βασικά θέματα της συνάντησης ήταν η τρομοκρατία και ο διάδρομος των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας. Εκτιμάται ότι η συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Τούρκου ομολόγου του για την ανανέωση της συμφωνίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Μενέντεζ προειδοποιεί την Τουρκία με βέτο στα F-16

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: Ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας δεν θα εγκρίνω καμία πώληση F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την επιθετική του εκστρατεία σε όλη την περιοχή. Τελεία και παύλα»,δήλωσε προ ημερών ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ ο οποίος θα παραμείνει στην θέση του μετά την διατήρηση της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς.

Με αυτό τον τρόπο, ο αμερικανός γερουσιαστής κατέστησε σαφές ότι ακόμα και στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί καμία τροπολογία, εκείνος επιφυλάσσεται να ασκήσει βέτο στην έγκριση οποιασδήποτε μελλοντικής σύμβασης για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ