Κοσμος

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για κατηγορίες Ερντογάν-Σοϊλού: Απορρίπτουμε τα ανεύθυνα σχόλια

Mε αφορμή την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για κατηγορίες Ερντογάν-Σοϊλού: Απορρίπτουμε τα ανεύθυνα σχόλια
Στέιτ Ντιπάρτμεντ © ΕPA

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ανεύθυνες» οι δηλώσεις Σοϊλού κατά των ΗΠΑ

Ανεύθυνες» χαρακτήρισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις κατηγορίες που εξαπέλυσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού εναντίον των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, με αφορμή την αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, ο Σοϊλού δήλωσε ότι η Τουρκία δεν δέχεται το συλληπτήριο μήνυμα των ΗΠΑ. Στις ίδιες δηλώσεις είπε ότι αν δεν είχε συλληφθεί άμεσα η  βομβίστρια, θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, η εντολή για την επίθεση προήλθε από το Κομπάνι της Συρίας. Υποστηρίζει επίσης ότι η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που δρα στη βόρεια Συρία, βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Σχολιάζοντας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την απογοήτευση του και απέρριψε τις κατηγορίες.

Η συνεργασία της Ουάσιγκτον με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), κουρδοαραβική συμμαχία βασική συνιστώσα των οποίων είναι το YPG, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας προκαλεί μεγάλες τριβές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών σχετικά με τις δηλώσεις του Σοϊλού, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και στέκονται αλληλέγγυες με την Τουρκία, πολύτιμο σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ».

«Απορρίπτουμε και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από οποιαδήποτε ανεύθυνα σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οποιονδήποτε ρόλο ή ευθύνη σε αυτήν την απεχθή επίθεση εναντίον Τούρκων πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις τουρκικές αρχές στην έρευνά τους», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ