- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ξεκινά σήμερα και πάλι η δίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου
Κινδυνεύει να καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για «προσβολή» μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου
Ξεκινά και πάλι η δίκη του Ιμάμογλου - Κίνδυνος για ως τέσσερα χρόνια φυλάκιση - Η «προσβολή» μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου
Η δίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ξεκινά και πάλι σήμερα, με τη σημαντική προσωπικότητα της τουρκικής αντιπολίτευσης να κινδυνεύει με έκπτωση από το αξίωμά του και αποκλεισμό από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια αν καταδικαστεί, επτά μήνες πριν από τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.
Η προηγούμενη ακροαματική διαδικασία την 21η Σεπτεμβρίου, από την οποία απουσίαζε ο Ιμάμογλου ενώ είχε απαγορευθεί η είσοδος στον Τύπο, διεκόπη πολύ γρήγορα.
Ο 52χρονος Ιμάμογλου, που κατάφερε στις δημοτικές εκλογές να αρπάξει από τα χέρια του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) τον πολιτικά πολύτιμο δήμο της τουρκικής μεγαλούπολης σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, είναι πιθανόν ο καλύτερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης για να διεκδικήσει τον προσεχή Ιούνιο την προεδρία της χώρας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ιμάμογλου, μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για “προσβολή” μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.
Τον Μάρτιο του 2019, η οριακή του εκλογική νίκη του στις δημοτικές εκλογές ακυρώθηκε από την τουρκική ηγεσία που δεν μπορούσε να αποδεχθεί την απώλεια της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης. Τρεις μήνες αργότερα, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατήγαγε ευρεία νίκη στην επαναληπτική ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών. Λίγους μήνες μετά την εκλογική νίκη, ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι εκείνοι που ακύρωσαν την εκλογή του ήταν “ηλίθιοι” - επαναλαμβάνοντας την έκφραση που λίγες ώρες πριν είχε χρησιμοποιήσει εναντίον του ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Ο δικηγόρος του Κεμάλ Πολάτ κατήγγειλε την “πολιτική δίκη”, υπενθυμίζοντας ότι οποιαδήποτε καταδίκη του Ιμάμογλου σε περισσότερο από ένα χρόνο φυλάκιση –“ακόμη και σε έναν χρόνο και μια ημέρα”– θα σημάνει αυτομάτως πως εξαιρείται από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια.
Η σημερινή δίκη διεξάγεται μία εβδομάδα αφού απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του προέδρου του CHP και πιθανού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”. Βάσει τη νέας νομοθεσίας περί παραπληροφόρησης, ο Κιλιτσντάρογλου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση και κατά συνέπεια να μη μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του CHP, το καθεστώς με αυτό τον ελιγμό προσπαθεί “να απαγορεύσει στον δήμαρχό μας οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα”.
“Όμως σας το λέω ξεκάθαρα: ο Ιμάμογλου είναι μεγάλη μπουκιά που θα σας κολλήσει στον λαιμό. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταπιεί τον Ιμάμογλου”, δεσμεύθηκε ο Κιλιτσντάρογλου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H συμφωνία ανέρχεται στα 110 δισ. δολάρια
H απόφαση ελήφθη λόγω της νέας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Γνωρίζονται από το μακρινό 1989
Τα λάθη του Μακαρίου, το πραξικόπημα και το μέλλον του νησιού
Η δολοφονία της έχει προκαλέσει νέα ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτικών στη χώρα
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι είχε συζητήσει τη νομική δυνατότητα σύλληψης του
Oνομάστηκε χαϊδευτικά «Όιστερ» από την κάρτα μετακινήσεων της πόλης
O άλλοτε ηγέτης των Σαντινίστας κυβερνά αδιάλειπτα από το 2007
Τι σχεδιάζει η Ουάσιγκτον
Ο νέος πρωθυπουργός επιδιώκει την απομάκρυνση των καταλοίπων της περιόδου Όρμπαν
Ο Γουάνγκ Τζιμπίνγκ έγραφε ποιήματα ανάμεσα στις παραγγελίες και κατέκτησε το βραβείο Λου Σουν
Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες ναυτικοί
Από την Πέμπτη μαίνεται η πυρκαγιά βόρεια της Μαδρίτης
Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο – Το πρώτο τηλέφωνο στον Τραμπ
Η απόφαση λαμβάνεται, όπως είπαν, στο πλαίσιο της αρχής του «οφθαλμόν αντί οφθαλμού»
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι 18 ετών
Επιχείρησε να σταθεί δίπλα στους παίκτες πριν απομακρυνθεί διακριτικά από τον πρόεδρο της FIFA
Μια προσωπική μαρτυρία από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
Η Σόκο Καβάτα έγινε η νεότερη δήμαρχος της Ιαπωνίας το 2023
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.