Κοσμος

Βρετανός καλλιεργεί το «φυτό της αυτοκτονίας» - Είναι το πιο επικίνδυνο στον πλανήτη

Τι αναφέρεται για όσους έχουν έρθει σε επαφή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gympie-tiny-hairs

 Bρετανός καλλιεργεί το φονικό φυτό της Αυστραλίας - Το πιο επικίνδυνο στον πλανήτη

Ένας Βρετανός καλλιέργησε το «πιο επικίνδυνο φυτό στον κόσμο», γνωστό ως «φυτό αυτοκτονίας», με τσίμπημα που μοιάζει με «κάψιμο με καυτό οξύ και ταυτόχρονη ηλεκτροπληξία». Ο Ντάνιελ Τζόουνς αποφάσισε να καλλιεργήσει το Gympie-Gympie στο σπίτι του - όπου βρίσκεται σε ένα κλουβί με μια πινακίδα κινδύνου.

Το φυτό, που επίσημα ονομάζεται Dendrocnide Moroides, είναι ικανό να βασανίζει τα θύματά του «για πάνω από ένα χρόνο, αν δεν αφαιρεθούν οι κεντρίσιες τρίχες του από το δέρμα» - οδηγώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και στην αυτοκτονία. Απαντάται στην Αυστραλία και οι ντόπιοι αποκαλούν λένε πως σε κάνει να θες να δώσεις τέλος στη ζωή σου και πως ακόμη είναι ικανό να σκοτώσει έναν σκύλο ή ένα άλογο.

Ελάχιστοι άνθρωποι είχαν εκτεταμένες επαφές με το φυτό. Ένας άνδρας, ο οποίος έπεσε σε ένα θάμνο κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν δεμένος σε ένα φορείο στο νοσοκομείο, ουρλιάζοντας, για τρεις εβδομάδες. Ένας άλλος χτυπήθηκε στο στήθος στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Για δύο χρόνια, το στήθος του πονούσε κάθε φορά που έκανε ντους.

Η μόνη θεραπεία έχει προταθεί μάλιστα από έναν άνθρωπο που το μελέτησε καλά, τον επιστήμονα Χιου Σπένσερ του Cape Tribulation Tropical Research Station, ο οποίος είπε στο «Australian Geographic» πως αν σε τσιμπήσει, πρέπει να ξεπλύνεις την περιοχή με υδροχλωρικό οξύ και να αφαιρέσεις με κερί όλα τα τριχίδια.

Κάτι αντίστοιχο καταμαρτυρεί και η Μαρίνα Χάρλει εντομολόγος και βιολόγος που πέρασε τρία χρόνια στην Αυστραλία μελετώντας το Gympie Gympie, η οποία παρά το γεγονός ότι φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό δεν απέφυγε το τσίμπημα. Αφού πέρασε μερικές μέρες στο νοσοκομείο, πέρασε τους επόμενους μήνες με αφόρητους πόνους και διάφορες αλλεργίες που αναπτύχθηκαν κατόπιν. «Το τσίμπημά του είναι ο χειρότερος πόνος που μπορείς να φανταστείς, σαν να σε καίνε με καυτό οξύ και να σου βάζουν και ηλεκτρικό ρεύμα ταυτοχρόνως», είπε χαρακτηριστικά.

Ζει στα τροπικά δάση της Αυστραλίας και αποτελούσε διαχρονικό πονοκέφαλο για ξυλοκόπους, δασοκόμους και κατασκηνωτές, γι’ αυτό και πλέον όλοι προμηθεύονται προστατευτικό εξοπλισμό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ