Κοσμος

O διορισμένος έπαρχος της Χερσώνας καλεί πολίτες να φύγουν καθώς ο ουκρανικός στρατός προελαύνει

Σκληρές μάχες στην πόλη Μπαχμούτ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων βλέπει η Δύση – Σφοδρές μάχες στο Μπαχμούτ
Πόλεμος στην Ουκρανία © EPΑ Pool

Ουκρανία: Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση στον Νότο, πλήγματα σε Χερσώνα και Μελιτόπολη

Ο τοποθετημένος από τη Ρωσία ηγέτης της Χερσώνας στην Ουκρανία, Βλαντιμίρ Σάλντο, κάλεσε τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή, επικαλούμενος τις καθημερινές επιθέσεις με ρουκέτες από τις προελαύνοντες ουκρανικές δυνάμεις.

Τους προέτρεψε να «σωθούν» πηγαίνοντας στη Ρωσία για «αναψυχή και σπουδές» και ζήτησε τη βοήθεια της Μόσχας.

Την έκκληση επανέλαβε αργότερα ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μαράτ Χουσνούλιν σε μήνυμά του στην κρατική τηλεόραση. Η Ουκρανία απορρίπτει τις κατηγορίες ότι στοχοποιεί τους δικούς της πολίτες. Τα στρατεύματά της ανακατέλαβαν πρόσφατα ορισμένες περιοχές της βορειοδυτικής Χερσώνας, πλησιάζοντας στην περιφερειακή πρωτεύουσα.

«Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να οργανώσει βοήθεια για την αναχώρηση των κατοίκων της περιοχής [Χερσώνα] σε άλλες περιοχές της χώρας», δήλωσε ο κ. Χουσνούλιν. «Θα παράσχουμε σε όλους δωρεάν διαμονή και ό,τι είναι απαραίτητο».

Η Χερσώνα είναι η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο στρατός της Ουκρανίας έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους σχετικά με την προέλαση των στρατευμάτων του στην περιοχή-κλειδί που συνορεύει με την Κριμαία – τη νότια ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.

Σκληρές μάχες στην πόλη Μπαχμούτ

Οι φιλορωσικές δυνάμεις υποστήριξαν σήμερα πως βρίσκονται προ των πυλών της πόλης Μπαχμούτ, στην οποία σημειώνονται καθημερινά ανταλλαγές πυρών. Σύμφωνα με το κανάλι των αυτονομιστών του Ντονέτσκ στο Telegram, πήραν τον έλεγχο των χωριών Οπιτνέ και Ιβάνγκραντ.

Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απώθησε τις ρωσικές επιθέσεις στο Ιβάνγκραντ, στο Μπαχμούτ και σε χωριά που βρίσκονται νοτιότερα σ’ αυτή τη γραμμή του μετώπου.

Συνεχίζονται οι θάνατοι επιστρατευμένων

Στη Μόσχα, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν πως πέντε Ρώσοι, που είχαν επιστρατευθεί για να πολεμήσουν στην Ουκρανία στο πλαίσιο της επιστράτευσης που διατάχθηκε το Σεπτέμβριο, έχασαν τη ζωή τους αφού εντάχθηκαν στο στρατό.

Οι ρώσοι αξιωματούχοι δεν διευκρινίζουν εντούτοις την αιτία αυτών των θανάτων ούτε πού έλαβαν χώρα. 

Η υπηρεσία Τύπου της περιφέρειας του Τσελιαμπίνσκ, την οποία επικαλείται το δημόσιο ρωσικό πρακτορείο TASS, επιβεβαίωσε το θάνατο πέντε ανθρώπων καταγόμενων απ’ αυτή τη φτωχή και βιομηχανική περιφέρεια στη δυτική Σιβηρία.

«Παρέχουμε κάθε απαραίτητη βοήθεια στην οικογένεια και στους συγγενείς των πεσόντων στρατιωτών μας», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου, υποσχόμενη την καταβολή ενός εκατομμυριού ρουβλιών (16.000 ευρώ) για κάθε πεσόντα.

Χθες, Τετάρτη, ένας ρώσος βουλευτής, ο Μαξίμ Ιβάνοφ, είχε δηλώσει πως ένας επιστρατευμένος από την περιφέρεια του Τσελιαμπίνσκ πέθανε από «υπερβολική δόση» ναρκωτικών ενώ εκπαιδευόταν για να πάει να πολεμήσει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ