Κοσμος

Προ των πυλών στην Ουκρανία η μεγάλη μάχη για τη Χερσώνα

Oι Ρώσοι παραδέχονται την δυσκολία της κατάστασης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Προ των πυλών η μεγάλη μάχη για τη Χερσώνα
Ουκρανός στρατιώτης στα χαρακώματα στη Χερσώνα © EPΑ Pool

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη Χερσώνα επικεντρώνονται τα αντίπαλα στρατόπεδα

Την ώρα που πολίτες τουλάχιστον τεσσάρων πόλεων της περιφέρειες έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν την περιοχή, εν αναμονή «μιας μεγάλης επίθεσης» από τις ουκρανικές δυνάμεις, ο νέος διοικητής της Μόσχας στην περιοχή, Κίριλ Στρεμούσοφ, έστειλε ένα σαφές μήνυμα. «Η μάχη για τη Χερσώνα θα ξεκινήσει στο πολύ άμεσο μέλλον. Απευθύνουμε σύσταση προς τους αμάχους, εάν είναι δυνατόν, να εγκαταλείψουν την περιοχή», είπε.

«Ο ρωσικός στρατός θα διασφαλίσει πάνω από όλα την απομάκρυνση του πληθυσμού» της Χερσώνας, δήλωσε στο Rossiya 24 ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, επικεφαλής των επιχειρήσεων στην Ουκρανία τις τελευταίες 10 ημέρες, γνωστός και ως «στρατηγός Αρμαγεδδών». Ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» την κατάσταση.

Η Χερσώνα έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για τους Ρώσους καθώς αποτελεί το απαραίτητο πέρασμα για τη σύνδεση της Κριμαίας με τον Δνείπερο, τον ποταμό που μοιράζει στα δύο την Ουκρανία. Η Χερσώνα, το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ και η Ζαπορίζια «προσαρτήθηκαν» από τη Μόσχα στα τέλη του περασμένου μήνα προ της αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων που προωθήθηκαν γρήγορα στα βορειοανατολικά, ανατολικά και νότια. Οι «προσαρτήσεις» καταγγέλθηκαν από το Κίεβο, τη Δύση και πλέον και τον ΟΗΕ ως παράνομες.

Τον τελευταίο μήνα ο ουκρανικός στρατός έχει απελευθερώσει 75 οικισμούς στη βόρεια και δυτική πλευρά της περιφέρειας που συνορεύει με την Κριμαία. Πλέον απειλεί ανοικτά τους Ρώσους στην πιο σημαντική πόλη που έχουν κατακτήσει από την αρχή του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Προ της επερχόμενης ουκρανικής επέλασης από τον ενισχυμένο και άρτια πλέον εξοπλισμένο στρατό των Ουκρανών, υπό την καθοδήγηση της ηγεσίας των δυνάμεων του Νότου («Γιουγκ»), οι Ρώσοι βλέπουν ότι θα είναι δύσκολο να κρατήσουν τη Χερσώνα, γι΄αυτό και το κάλεσμα στους κατοίκους για αποχώρηση από την περιοχή που μόλις πριν μερικές μέρες υποτίθεται ότι ψήφισε να γίνει κομμάτι της ρωσικής επικράτειας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ