Κοσμος

Ζαπορίζια: Απροστάτευτος ο πυρηνικός σταθμός - Αδύνατη η δημιουργία ζώνης ασφαλείας

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις σε κοντινή απόσταση από τους αντιδραστήρες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας
Το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας © EPA/YURI KOCHETKOV

Με γεννήτριες ντίζελ ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια – Διακοπή ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο – Έκκληση για δημιουργία περιμετρικής ζώνης ασφαλείας

Η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που τελεί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, δεν είναι εφικτή έως ότου η πρώτη γραμμή του μετώπου βρεθεί σε απόσταση τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων, δήλωσε σήμερα ο διορισθείς από τη Μόσχα διοικητής της περιοχής.

«Μέχρι σήμερα, νομίζω ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο» ισχυρίστηκε ο Γιεβγκένι Βαλίτσκι στην κρατική τηλεόραση.

Προειδοποίησε επίσης ότι δεν θα είναι δυνατή η γρήγορη επαναλειτουργία του εργοστασίου, εν μέσω φόβων ότι οι βομβαρδισμοί ενδέχεται να θέσουν περαιτέρω σε κίνδυνο την ασφάλειά του.

«Δεν είναι παιχνίδι, δεν μπορείς απλά να σηκώνεις και να κατεβάζεις έναν διακόπτη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βαλίτσκι.

Με γεννήτριες ντίζελ ξανά το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια - Κόπηκε το ρεύμα

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ασκεί πιέσεις για μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ασφαλείας γύρω από τον σταθμό, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης και βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται ότι βομβαρδίζουν τον πυρηνικό σταθμό και τις εγκαταστάσεις γύρω από αυτό, με κίνδυνο να προκληθεί πυρηνικό ατύχημα. 

Ο πυρηνικός σταθμός αναγκάστηκε σήμερα να χρησιμοποιήσει γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης μετά τη νέα διακοπή της ηλεκτροδότησης, δήλωσε ο επικεφαλής του IAEA Ραφαέλ Γκρόσι.

Ώρες αργότερα, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού. Υπογράμμισε όμως: «Ο διαχειριστής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια αναφέρει ότι η σημερινή πρωινή διακοπή προκλήθηκε από ζημιές που προκάλεσαν βομβαρδισμοί σε έναν μακρινό υποσταθμό -γεγονός που δείχνει πόσο επισφαλής είναι η κατάσταση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ