Κοσμος

Mostafa El-Abbadi: To Google Doodle για τον Αιγύπτιο καθηγητή που αναβίωσε τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Κορυφαίος μελετητής της αρχαίας αιγυπτιακής και ελληνικής ιστορίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Doodle της Google για τον Mostafa El-Abbadi
Το Doodle της Google για τον Mostafa El-Abbadi © Google

Αφιερωμένο στον Mostafa El-Abbadi το σημερινό Doodle της Google - Ο σπουδαίος Αιγύπτιος μελετητής της Αρχαιότητας που αναβίωσε τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Doodle για τον Μουσταφά Ελ-Αμπαντί ετοίμασε η Google. Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός τιμά τον Αιγύπτιο ιστορικό σήμερα Δευτέρα (10/10), ο οποίος συνέδραμε τα μέγιστα στη σύγχρονη αναβίωση της περίφημης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Γεννημένος σαν σήμερα 10 Οκτωβρίου το 1928 στο Κάιρο ο Μουσταφά Ελ-Αμπαντί (Mostafa El-Abbadi ή Mostafa Abdel Hamid El-Abbadi) πέθανε στην Αλεξάνδρεια στις 13 Φεβρουαρίου 2017.

Θεωρείται κορυφαίος μελετητής της Αρχαιότητας, ο οποίος είχε επανειλημμένα επισημάνει πόσο σημαντική είναι η πρόσβαση των πολιτών στη γνώση και η δημιουργία ενός μεγάλου επιστημονικού κέντρου που θα μελετά την αρχαία αιγυπτιακή, ρωμαϊκή και ελληνική ιστορία.

Mostafa El-Abbadi | Mostafa El-Abbadi's 94th Birthday

Mostafa El-Abbadi: Ποιος ήταν ο κορυφαίος Αιγύπτιος ιστορικός - Γιατί τον τιμά με Doodle η Google

Ο Μουσταφά Ελ-Αμπαντί πήρε το πτυχίο του το 1951 από το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας. 9 χρόνια μετά, το 1960, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Cambridge στην αρχαία ιστορία. Άρχισε να διδάσκει ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας. Στη συνέχεια έγινε καθηγητής ελληνορωμαϊκών σπουδών.

Η πρώτη φορά που δήλωσε δημόσια την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης σύγχρονης παγκόσμιας βιβλιοθήκης ήταν το 1972. Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας μίλησε για τα σχέδιά του να δημιουργηθεί ένα τέτοιο ίδρυμα. Με τη συνδρομή της αιγυπτιακής κυβέρνησης και της UNESCO το πλάνο άρχισε να υλοποιείται το 1988.

Mustafa el Abbady interview 2004 by Ibrahim Darwish

Η σύγχρονη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το σπουδαίο έργο που άφησε πίσω του ο Μουσταφά Ελ-Αμπαντί

Η Bibliotheca Alexandrina, ένα κυλινδρικό κτίριο που σχεδιάστηκε από τη νορβηγική εταιρεία αρχιτεκτονικής Snøhetta, άνοιξε το 2002. Η βιβλιοθήκη διαθέτει χώρους για 8 εκατομμύρια βιβλία και απλώνεται σε 7 επίπεδα. Έχει επίσης τέσσερα μουσεία, ένα πλανητάριο, πολλές γκαλερί και ένα τεράστιο αναγνωστήριο για τους επισκέπτες.

The Bibliotheca Alexandrina.. More Than Just A Library

Το 1996 ο Μουσταφά Ελ-Αμπαντί, τον οποίο τιμά με Doodle η Google, εξελέγη πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αλεξάνδρειας και αργότερα έγινε επίτιμος πρόεδρός της πριν αφήσει την τελευταία του πνοή το 2017, σε ηλικία 88 ετών. Σαν σήμερα συμπληρώνονται 94 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Αιγύπτιου ιστορικού.

Mostapha el-Abbadi and the Ancient Library of Alexandria

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ