Κοσμος

Το Κάιρο ζητά από το Βρετανικό Μουσείο την επιστροφή της Στήλης της Ροζέττας

Η προσπάθεια των αρχαιολόγων και η απάντηση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Στήλη της Ροζέττας στο Βρετανικό Μουσείο
Η Στήλη της Ροζέττας στο Βρετανικό Μουσείο © EPA

Στήλη της Ροζέττας: Το αίτημα για επιστροφή στο Κάιρο από το Βρετανικό Μουσείο - Η απάντηση από εκπρόσωπο

Την επιστροφή της Στήλης της Ροζέτας ζητά η Αίγυπτος από το Βρετανικό Μουσείο. Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν  τις πιέσεις που ασκούν άλλα μουσεία για την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών σε χώρες που υπήρξαν υπό βρετανική αποικιοκρατία. 

«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ουσιαστικά δημόσια ανάμειξη στην προσπάθεια του κράτους να ενεργήσει για λογαριασμό του λαού. Δηλαδή δεν είναι απλώς ένα αίτημα της κυβέρνησης, είναι ένα αίτημα του λαού. Επομένως, νομίζω ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν συνδυαστικά, τα αντικείμενα τελικά θα επιστραφούν, επειδή ο ηθικός κώδικας των μουσείων αλλάζει» υποστηρίζει η Μόνικα Χάνα, που ασκεί καθήκοντα πρύτανη στο Κολλέγιο Αρχαιολογίας στην πόλη Ασουάν. «Είναι απλώς θέμα χρόνου, σε ένα χρόνο, σε δύο χρόνια, σε τρία χρόνια, σε πέντε χρόνια; Και ποιος θα έχει το θάρρος να λάβει μια τέτοια απόφαση. Ποιος θα μπορέσει να διορθώσει τα λάθη της ιστορίας και ποιος θα επιλέξει να παραμείνει στην αποικιοκρατική ιμπεριαλιστική πλευρά της. Νομίζω ότι είναι μια κατάσταση που λέει πολλά».

Όσα ξέρουμε για τη Στήλη της Ροζέτας

Η Στήλη της Ροζέτας χρονολογείται από το 196 π. Χ και φέρει μια εγχάρακτη επιγραφή στα ιερογλυφικά, στη δημώδη αιγυπτιακή και την αρχαία ελληνική. Το ελληνικό μέρος της στήλης αρχίζει ως εξής: «Βασιλεύοντος του νέου και παραλαβόντος την βασιλείαν παρά του πατρός…». Το όνομα της στήλης προέρχεται από την πόλη Ρασίντ της Κάτω Αιγύπτου που εκγαλλίσθηκε ως Rosette. Ένας Γάλλος αξιωματικός που υπηρετούσε στον στρατό του Ναπολέοντα ανακάλυψε τυχαία τη στήλη, κατάλαβε την αξία της, αλλά κανείς μέχρι τότε δεν είχε αποκρυπτογραφήσει τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά.

Μετά την ήττα του Ναπολέοντα έγινε βρετανική ιδιοκτησία μαζί με άλλες αρχαιότητες σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης της Αλεξάνδρειας του 1801. Από το 1802 εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο,. Το 1822 ο Γάλλος μελετητής Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν, από τος πιο έγκριτους γλωσσολόγους της εποχής, κατάφερε να βρει το κλειδί και αποκρυπτογράφησε την επιγραφή ανοίγοντας νέους δρόμους στην κατανόηση αρχαίων συστημάτων γραφής. «Είναι περισσότερο ένα σύμβολο παρά η ιστορική σημασία της πέτρας, γιατί η πέτρα είναι σύμβολο πολιτιστικής βίας, πολιτιστικού ιμπεριαλισμού» λέει η Μόνικα Χάνα. «Η επιστροφή της Στήλης αποτελεί σύμβολο αλλαγής των πραγμάτων, ότι δεν βρισκόμαστε πια στον 19ο αιώνα, αλλά εργαζόμαστε με έναν ηθικό κώδικα του 21ου αιώνα».

The Mystery of the Rosetta Stone

Βρετανικό Μουσείο: «Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα για τη Στήλη της Ροζέττας»

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε ότι δεν υπάρχει επίσημο αίτημα από την πλευρά της αιγυπτιακής κυβέρνησης για την επιστροφή της Στήλης της Ροζέττας. Σε γραπτή δήλωση που εστάλη μέσω μέιλ επισήμανε ότι ανακαλύφθηκαν και άλλες 28 στήλες γραμμένες από Αιγύπτιους ιερείς, εκ των οποίων οι 21 παραμένουν στην Αίγυπτο. Στις 13 Οκτωβρίου το Βρετανικό Μουσείο εγκαινιάζει έκθεση με τον τίτλο: «Ιερογλυφικά: Ξεκλειδώνοντας την Αρχαία Αίγυπτο» ρίχνοντας φως στη σημασία της Στήλης της Ροζέττας.

Πηγή: DW

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.