Κοσμος

To lockdown έφερε τον πελαργό στη Γαλλία - Πόσο αυξήθηκαν οι εγκυμοσύνες

Τα στατιστικά στοιχεία για τα μωρά που γεννήθηκαν το 2021

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυξήθηκαν οι εγκυμοσύνες στη Γαλλία την περίοδο μετά το lockdown
Αυξήθηκαν οι εγκυμοσύνες στη Γαλλία την περίοδο μετά το lockdown © Pixabay

Στη Γαλλία μετά από κάθε lockdown οι εγκυμοσύνες αυξάνονταν, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ο αριθμός των γεννήσεων στη Γαλλία άρχισε να αυξάνεται και πάλι το 2021, ύστερα από έξι χρόνια μείωσης, όπως ανέφερε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Insee), γνωστοποιώντας ότι οι εγκυμοσύνες αυξήθηκαν ύστερα από κάθε lockdown του κορωνοϊού.

Το 2021 στη Γαλλία γεννήθηκαν 742.100 μωρά, δηλαδή κατά 0,9% περισσότερα από την προηγούμενη χρονιά. «Αυτή η αύξηση δίνει τέλος σε έξι χρόνια μείωσης στον αριθμό των γεννήσεων που καταγράφηκαν μεταξύ του 2015 και του 2020», διευκρινίζει η Insee.

Η χρονιά του 2021 ξεκίνησε, ωστόσο, με αξιοσημείωτη μείωση των γεννήσεων έως τα μέσα Φεβρουαρίου, η οποία αντιστοιχεί στις εγκυμοσύνες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, την άνοιξη του 2020.

Το «πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης (της Covid) και της ισχυρής οικονομικής αβεβαιότητας» οδήγησε τα ζευγάρια να «αναβάλλουν τα σχέδια για απόκτηση παιδιών» εξηγεί η Insee, διευκρινίζοντας ότι δεν παρατηρήθηκε το ίδιο φαινόμενο μείωσης στις γεννήσεις 9 μήνες μετά το δεύτερο lockdown τον Νοέμβριο του 2020.

Πόσο επηρέασε το lockdown τις εγκυμοσύνες και τις γεννήσεις στη Γαλλία

Τις δύο περιόδους του lockdown στη Γαλλία ακολούθησε ξεκάθαρα μια αύξηση στον αριθμό των συλλήψεων, διευκρινίζει το ινστιτούτο. Το αποτέλεσμα: O αριθμός των γεννήσεων ανέκαμψε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021, όπως και από τον Αύγουστο του 2021 όταν, έως το τέλος της χρονιάς, ο αριθμός των γεννήσεων ήταν κάθε μήνα «πολύ υψηλότερος» σε σχέση με αυτόν τους ίδιους μήνες του 2020.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία στη Γαλλία, οι -μεγαλύτερης ηλικίας- γυναίκες οδήγησαν σε αύξηση τη γεννητικότητα την περασμένη χρονιά. Ειδικότερα, οι γεννήσεις αυξήθηκαν:

  • Κατά 3,5% για γυναίκες ηλικίας 30-34 ετών,
  • κατά 4,8% για γυναίκες 35-39 ετών και
  • κατά 5,3% για την ηλικιακή ομάδα των 40 ετών και άνω.

Αντίθετα, ο αριθμός των γεννήσεων για μητέρες κάτω των 30 ετών μειώθηκε.

Το 2022, ο αριθμός των γεννήσεων είναι περισσότερο αυξημένος το πρώτο εξάμηνο απ’ ό,τι την ίδια περίοδο του 2021, ωστόσο παραμένει χαμηλότερος από αυτόν του πρώτου εξαμήνου του 2020.

«Είναι δύσκολο σε αυτήν τη φάση να γνωρίζουμε» εάν φέτος το φθινόπωρο θα ακολουθήσει μια ισχυρή αύξηση των γεννήσεων, όπως πέρυσι, καταλήγει η Insee.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.