- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ντοκουμέντα από την άγρια καταστολή στο Ιράν σε βάρος των γυναικών - Πώς αντιδρά το καθεστώς (βίντεο)
Η Δύση καταγγέλλει και επιβάλλει κυρώσεις
Ιράν: Η βία κατά των γυναικών συνεχίζεται - Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δεσμεύεται για έρευνα για τον θάνατο της 22χρονης
Κυρώσεις σε βάρος της ιρανικής αστυνομίας ηθών και σε πολλούς αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον με αφορμή «τη βία εναντίον διαδηλωτών», αλλά και τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, της νεαρής γυναίκας που κατέρρευσε και πέθανε λίγο μετά τη σύλληψή της επειδή δεν τηρούσε τον «ενδυματολογικό κώδικα» του Ιράν.
Οι κυρώσεις αυτές «αποδεικνύουν τη σαφή δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν και σε όλον τον κόσμο», ανέφερε η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, στην ανακοίνωσή της. «Η αστυνομία ηθών ευθύνεται για τον πρόσφατο θάνατο της Μαχσά Αμινί, 22 ετών, η οποία συνελήφθη και κρατήθηκε επειδή φέρεται να μην φορούσε το χιτζάμπ με τον ορθό τρόπο», σχολίασε το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του υπουργείου.
Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, κατήγγειλε «τη βάναυση επίθεση εναντίον των θαρραλέων γυναικών» που διαδηλώνουν τις τελευταίες ημέρες στο Ιράν. Την, χαρακτήρισε μάλιστα «προσβολή στην ανθρωπότητα» και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο σκοπεύει να θέσει το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη, μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights, που εδρεύει στο Όσλο, τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας στις πρόσφατες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ιράν.
Ο πρόεδρος του Ιράν υποσχέθηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τις συνθήκες θανάτου της 22χρονης
«Στο Ιράν υπάρχει ελευθερία έκφρασης, αλλά οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες είναι απαράδεκτες»και προκαλούν χάος», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, αναφερόμενος στις οργισμένες αντιδράσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη.
Ο Ιρανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της 22χρονης, σημειώνοντας ότι στην έκθεση του ιατροδικαστή δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία. Δεν παρέλειψε να καταλογίσει «υποκρισία» στη Δύση, αναφέροντας πως οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να εξετάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο και «όχι με δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Την ίδια ώρα, στο Twitter κυκλοφορούν βίντεο από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.
مقاومت مردم و فرار سرکوبگران#مهسا_امینی pic.twitter.com/urAAL9CnPF
— Afsheen Nariman (@Afsheenn) September 23, 2022
Σε βίντεο που αναπαρήγαγε στο Twitter η Άννα Διαμαντοπούλου, διακρίνονται αστυνομικοί να περνούν με μηχανές την ώρα που διαμαρτύρονται γυναίκες. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, άνδρας χωρίς διακριτικά, με ένα αντικείμενο που μοιάζει με γκλοπ, επιτίθεται στις γυναίκες.
Κι εδώ οι “γενναίοι» άντρες του Ιράν pic.twitter.com/xpviJkZsku
— Anna Diamantopoulou (@adiamantopoulou) September 23, 2022
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.