Κοσμος

Ο τραμπικός πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας «δεν γνωρίζει» αν τα ορυκτά καύσιμα επιβαρύνουν τον πλανήτη

«Δεν ξέρω καν. Δεν είμαι επιστήμονας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγκόσμια Τράπεζα: Πιέσεις στον Μπάιντεν για αντικατάσταση του Μαλπάς
Ντέιβιντ Μαλπας © EPA Pool

Παγκόσμια Τράπεζα: Ο πρόεδρος της δηλώνει άγνοια για την επιβάρυνση του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα. 

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς δέχθηκε σοβαρή κριτική χθες, Τετάρτη, αφού αρνήθηκε να αποκαλύψει αν ο ίδιος αποδέχεται την επικρατούσα επιστημονική άποψη για την αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Μαλπάς εμφανίστηκε προχθές σε μία εκδήλωσε που φιλοξένησε η εφημερίδα «New York Times» στην εβδομάδα για το κλίμα στην πόλη της Νέας Υόρκης και ρωτήθηκε για το αν ο ίδιος πιστεύει ότι «η καύση ορυκτών καυσίμων από τον άνθρωπο θερμαίνει ταχύτατα και επικίνδυνα τον πλανήτη». Ο Μαλπάς προσπάθησε αρχικά να αποφύγει την ερώτηση, αλλά αργότερα απάντησε: «Δεν γνωρίζω καν. Δεν είμαι ένας επιστήμονας».

Οι δηλώσεις αυτές, οι οποίες διαδόθηκαν από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσαν την άσκηση κριτικής από πρώην διπλωμάτες που έχουν ασχοληθεί με το κλίμα, αλλά και από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που κάλεσαν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αντικαταστήσει τον Μαλπάς. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χώρας η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, διορίζει παραδοσιακά τους προέδρους της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διόρισε τον Μαλπάς το 2019 για μία πενταετή θητεία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ