- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επιστολές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ
Καταγγέλλει την Αθήνα για παραβιάσεις εναέριου χώρου
Ελληνοτουρκικά: Οι επιστολές Τσαβούσογλου σε Ε.Ε., ΟΗΕ και ΝΑΤΟ κατά της Ελλάδας - Οι αναφορές για χωρικά ύδατα, εναέριο χώρο και υφαλοκρηπίδα.
Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με επιστολές του προς πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το ΝΑΤΟ και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, «εξηγεί τη θέση» της Άγκυρας και τις απόψεις της για την «επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου», ενώ κάνει ξανά λόγο για τις «παράνομες ενέργειες» και τις «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, που επικαλείται τουρκικές διπλωματικές πηγές, η επιστολή φέρει ημερομηνία 1ης Σεπτεμβρίου και απευθύνεται σε 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρεται στην επιστολή αυτή σε μια σειρά «αλληλοσυνδεδεμένων» προβλημάτων στο Αιγαίο, όπως είναι το πλάτος των χωρικών υδάτων, του εθνικού εναέριου χώρου και η υφαλοκρηπίδα, ενώ επαναλαμβάνει την κατηγορία ότι η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, είπαν οι πηγές αυτές. Ισχυρίζεται επίσης ότι υπάρχουν νησιά και βραχονησίδες που δεν έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα μέσω «έγκυρων διεθνών συμφωνιών».
Σύμφωνα με το Anadolu, o Τούρκος υπουργός αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που ο εναέριος χώρος (10 μίλια) δεν συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα (6 μίλια) και ότι αυτό δεν αναγνωρίζεται από «καμία άλλη χώρα».
Η Τουρκία, συνεχίζει ο Τσαβούσογλου, πιστεύει ότι «τα προβλήματα στο Αιγαίο» μπορούν να επιλυθούν εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, με την αμοιβαία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των νόμιμων συμφερόντων των δύο χωρών. Σύμφωνα με τις πηγές, στην επιστολή υποστηρίζεται ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, ενώ η Αθήνα αποφεύγει τον διάλογο και κλιμακώνει τις εντάσεις και μεταφέρει τα προβλήματα του Αιγαίου στην ΕΕ.
Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ισχυρίζεται ότι μόνο κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022 η Ελλάδα παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα πάνω από 1.100 φορές.
Παναγιωτόπουλος: «Η Τουρκία ενοχλείται κυρίως γιατί η Ελλάδα δυναμώνει»
«Η Τουρκία ενοχλείται κυρίως γιατί η Ελλάδα δυναμώνει. Και δυναμώνει γιατί εδώ και καιρό υλοποιούμε ένα σχέδιο ενίσχυσης σε όλα τα επίπεδα όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Π.Ε. Καστοριάς.
«Σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «εμείς προτιμάμε να απαντάμε με λογική, να μην σηκώνουμε τους τόνους σε επίπεδο προσβλητικό προς την άλλη πλευρά και κυρίως να απαντάμε με έργα».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μοιάζουν να μην τελειώνουν ποτέ και όταν περπατά, σέρνονται στο έδαφος
Περίπου 80 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την κρίση στη Θέουτα, αναφέρουν οι ισπανικές Αρχές
Το τελεσίγραφο της Ισπανίας
Μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου
Άλμα στους δείκτες για δημητριακά, ζάχαρη και λάδι - Προειδοποίηση για 50 εκατ. ανθρώπους αντιμέτωπους με την πείνα
Η συμφωνία προβλέπει ότι επίθεση εναντίον μίας από τις τρεις χώρες θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων
Διαβάζοντας σήμερα το «Ένας Μύθος» (1954), ένιωσα ότι διάβαζα τις ειδήσεις του 2026. Και αυτό είναι η πιο θλιβερή επιβεβαίωση της αποτυχίας όλων μας.
Ο ύποπτος φέρεται να περιφερόταν στη γειτονιά κρατώντας μαχαίρι
Ποιος μπορεί να τον διαδεχτεί
Η αφοπλιστική απάντησή της όταν την ενημέρωσαν ότι φαίνονται
Αυστηρά μέτρα από την κυβέρνηση με παρακολούθηση οθονών και φίλτρα στο διαδίκτυο
«Ενδιαφερόταν για το FBI και τα όπλα»
Οι εξελίξεις σε Βενεζουέλα και Ιράν επιταχύνουν τα πολεμικά γυμνάσια απέναντι στην κινεζική απειλή
Το κυβερνητικό σχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το Φθινόπωρο
Τι αναφέρει κοινή ανακοίνωση για τις συμβάσεις των εργαζομένων και τη μελλοντική λειτουργία του ομίλου
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα πραγματικά κρούσματα μπορεί να είναι περισσότερα
Της απαγορεύτηκε να πλησιάζει το παιδί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.